tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Viktopererade upplever hinder för träning

Publicerad: 20 maj 2013, 14:08

Patienter som genomgått viktminskningsoperationer behöver ofta hjälp att komma igång och röra på sig, enligt sjukgymnasten Malin Wiklund som presenterar en avhandling i ämnet.


Ett år efter att patienter hade genomgått fetmakirurgi hade de flesta förbättrat sin muskeluthållighet och hur långt de kunde gå på sex minuter. Det är ett av resultaten i en ny avhandling av sjukgymnasten Malin Wiklund.

Hon konstaterar att den fysiska aktiviteten ökade på gruppnivå ett år efter operation.

– Den har ökat hos många, men inte hos alla. Fortfarande är det patienter som inte når upp till den nivå som WHO rekommenderar, säger hon.

I avhandlingen har hon också undersökt vilka orsakerna kan vara till att inte träna efter kirurgi. En anledning som studiedeltagare uppgett är att man skäms för överskottshud.

Malin Wiklund anser att vården bör bli mer uppmärksam på att patienter kan behöva extra hjälp att komma igång att röra sig efter kirurgi.

– Vi måste vara medvetna om att operationer inte löser allt. Patienter kan behöva stöd och råd efteråt för att få i gång ett aktivt liv och kunna tillgodogöra sig de positiva effekterna av fysisk aktivitet.

Två möjligheter till hjälp som hon föreslår är att remiss till sjukgymnast eller fysisk aktivitet på recept.

Avhandlingen läggs fram på torsdag vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Läs avhandlingen:

Physical activity among patients undergoing bariatric surgery

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev