Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vill ha mer koll på äldres medicin

Publicerad: 8 juni 2011, 05:58

Socialstyrelsen anser att det behövs ett kraftfullare regelverk för hanteringen av läkemedel för äldre och multisjuka.


Det skriver myndighetens generaldirektör Lars-Erik Holm på Svenska Dagbladets debattsida med anledning av publiceringen av rapporten  Kvaliteten i äldres läkemedelsanvändning: Läkarens roll , se länk.

 Det förslag på skärpta och bindande föreskrifter som Socialstyrelsen nu lämnar ut på remiss innebär följande:

■ Varje vårdgivare ska erbjuda patienter över 75 år med fem eller fler läkemedel en läkemedelsgenomgång i samband med att patienten för första gången får hemsjukvård, flyttar in i ett särskilt boende, besöker den öppna vården eller blir inlagd på sjukhus.

     ■ Om sjukvårdspersonal misstänker felaktig medicinering ska en särskild systematisk läkemedelsgenomgång göras.

     ■ Varje vårdgivare ska erbjuda läkemedelsgenomgångar till patienter med konstaterade läkemedelsrelaterade problem.

     ■ I samband med att en äldre person skrivs ut från slutenvården ska en särskild läkemedelsberättelse upprättas med information om förändringar i ordinationer. Den ska sedan skickas till den vårdgivare som har det fortsatta vårdansvaret.

Enligt en enkätundersökning som Socialstyrelsen genomfört och som ligger till grund för den ovan nämnda rapporten framgår bland annat att 28 procent av de tillfrågade vårdcentralerna har rutiner för regelbundna läkemedelsgenomgångar.

 Anledningen till uteblivna genomgångar anges främst vara tidsbrist, 62 procent, och ekonomiska begränsningar, 19 procent.

De allra flesta vårdcentraler anger dessutom att deras läkare har vissa, 82 procent, eller stora, 6 procent, behov av utbildning inom området äldre och läkemedel, skriver Socialstyrelsens generaldirektör.

Läs debattartikeln:

Äldres mediciner ska kartläggas

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News