Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vill injicera en miljard i vårdcentralerna

Publicerad: 6 maj 2016, 12:01

Jonas Andersson (L).

Foto: Bildbyrån

NY VERSION. Ledningen för Västra Götalandsregionen vill satsa drygt en miljard för att få igång resursöverföringen från sjukhus till primärvård.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Som Dagens Medicin tidigare skrivit är en av huvudpunkterna i en statlig utredning just en starkare primärvård.

I Västra Götalandsregionen vill man avlasta sjukhusen genom att föra över resurser till primärvård, hemsjukvård och närsjukhus. Men problemet har varit att primärvården behövt ekonomiska resurser för att göra den här omställningen, medan sjukhusen inte kunnat släppa ifrån sig sina resurser innan primärvården varit redo att ta emot fler patienter.

För att nu råda bot på detta moment 22 vill den blågröna politiska majoriteten i Västra Götalandsregionen spendera totalt 1,1 miljarder kronor extra över en treårsperiod, för att få igång omställningen.

– Planen är att det kommer att minska kostnaderna på andra ställen, säger regionrådet Jonas Andersson (L), som även är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, till Dagens Medicin.

Han påpekar att för mycket relativt enkel sjukvård utförs på akutmottagningarna, och att det inte bara leder till överbeläggningar, utan att det därtill inte är kostnadseffektivt.

Till en början riktar omställningen in sig mot två grupper av patienter: Multisjuka äldre och människor med psykisk ohälsa. Satsningen ska till en början pågå under tre år, och redan i år är det tänkt att man ska börja organisera arbetet. Men Jonas Andersson tror att arbetet kommer fortsätta även efter 2019.

Om budgeten går igenom kommer vårdcentraler få resurser till kontaktsjuksköterskor för sjuka äldre nästa år. En mer märkbar förändring skulle förmodligen komma först 2018 när man på allvar tänker satsa på de mobila hemsjukvårdslösningar man experimenterat med en tid.

Så varifrån kommer då pengarna till detta omställningsprogram? Enligt Jonas Andersson har skatteintäkterna ökat och det är egentligen inget i regionens budget som måste stryka på foten. I stället är det en mer rörlig del av budgeten som nu fokuserats på vårdområdet.

– Inget område får några egentliga nedskärningar. Men det är mer prioritet på sjukvård än kultur och regional utveckling, säger han.

Fotnot: Den föreslagna budgeten innebär en satsning 100 miljoner för 2017, samma summa plus ytterligare 300 miljoner 2018, och år 2019 satsas lika mycket som 2018, plus ytterligare 200 miljoner. Allt som allt: 1,1 miljarder.

Relaterat material

Förslaget: Hugg isär primärvården

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev