Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Vinst för landstingen – förlust för apoteken

Publicerad: 5 juli 2016, 08:53

Foto: Apoteket/Pressbild

Snart sköter landstingen all hjälpmedelsdistribuering. För landstingen innebär det en vinst i momsavdrag och rabatter, men för apoteken är det en förlust i omsättningen.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landsting

Västerbotten är ett av det sista landstingen att ta över distribueringen av diabeteshjälpmedel från apoteken. Beslutet upprör nu diabetiker i Bureå som får åka långt för att hämta ut sina hjälpmedel, uppger lokaltidningen Västerbottens mellanbygd. Men enligt Lars-Åke Söderlund, chef för försäljning och upphandling på Apoteket, är det här helt i linje med utvecklingen i övriga landet.

– För apoteken blir det en minskad omsättning, men för landstingen handlar det om att organisera och styra verksamheten och samtidigt sänka kostnaderna, och då blir det kanske att man tar över distributionen i egen regi, säger Lars-Åke Söderlund till Dagens Medicin.

Enligt Lars-Åke Söderlund har övergången skett successivt. När det gäller diabeteshjälpmedel startade distribueringsövergången från apotek till landsting för ungefär tio år sedan. Innan var det samma sak med inkontinenshjälpmedel, som nu alla landsting hanterar själva.

– Merparten av alla hjälpmedel, exempelvis diabeteshjälpmedel, distribueras i dag av landstingen.

Kan man säga att apotekens hjälpmedelsdistribuering är mer ett undantag?

– Ja så kan man säga, det är nästan ett undantag att apoteken distribuerar hjälpmedel därför att landstingen har tagit över i egen regi.

Lars-Åke Söderlund tror att det finns flera anledningar bakom landstingens agerande, men framför allt ser han att landstingen kan spara pengar på att själva hantera utlämningen av hjälpmedel. Dels kommer landstingen undan momsen, dels finns en möjlighet att prisförhandla vid stora produktvolymer.

– När vården köper in det här själv är momsen avdragsgill, bara det gör produkten billigare. Sedan har vissa också valt att kanske begränsa de utvalda produkterna något, så det är klart att när detta upphandlas, när man både begränsar sortimentet och upphandlar större volymer, då får man också större rabatter från tillverkaren.

Trots att landstingens agerande innebär en mindre omsättning för apoteken finns det ingen anledning för apoteken att protestera, enligt Lars-Åke Söderlund.

– Vården står ju inför stora utmaningar när det gäller kostnader och varje sparad krona är en vunnen krona.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev