Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Visst stöd för jobbiga manliga förkylningar

Publicerad: 13 december 2017, 10:08

Det kanske kan finnas legitima skäl till att män skulle oja sig mer över förkylning än kvinnor, i alla fall enligt en litteraturgenomgång som publiceras i BMJ:s julutgåva.


Den kanadensiska forskaren Kyle Sue har gått igenom studier som tar upp könskillnader i luftvägsinfektioner. Han finner bland annat visst belägg för at män drabbas värre av virusrelaterad luftvägsinfektion. Detta skulle enligt Sue bero på sämre immunförsvar mot sådana infektioner.

Den manliga förkylningen skulle till och med kunna vara en evolutionär fördel, spekulerar författaren, eftersom att ligga still på en soffa och bli ompysslad skulle kunna vara ”ett effektivt sätt att undvika rovdjur”.

BMJ:s julutgåva innehåller studier med en ofta humoristisk underton. Det hindrar inte att slutsatsen har fått kritik i det här fallet. En förklaring till att män oftare än kvinnor skulle läggas in på sjukhus för luftvägsinfektioner kan vara att de förra prioriteras i sjukvården i vissa länder, påpekar en av de citerade forskarna för CNN.

Läs hela artikeln:

Kyle Sue. The science behind ”man flu”. BMJ 2017; 359: J5560. DOI: 10.1136/bmj.j5560

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev