Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ylva Sandström: Lagbrott att låta patienter lista sig mer än två gånger

Publicerad: 20 juli 2022, 13:44

Sedan den 1 juli är grundregeln att patienter får lista om sig i primärvården max två gånger per år. Region Stockholm tänjer på den regeln, anser Ylva Sandström.

Foto: Anders Wiklund/TT/Bildbyrån

Region Stockholm försöker komma runt lagen. Det menar Distriktsläkarföreningen i Stockholm. Ordförande Ylva Sandström tar nu regionen till domstol. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdRegion StockholmDistriktsläkarföreningenPrimärvårdsreformenJuli 2022

Sedan första juli är grundregeln att patienter får lista om sig i primärvården max två gånger per år. Men Region Stockholm vill tillåta fler om ”patienten generellt är missnöjd med vald mottagning”. 

Läs mer: DLF: ”Vi hade självfallet velat ha en lagstadgad listning hos läkare” 

Ylva Sandström har överklagat Region Stockholms beslut om särskilda skäl för byte av utförare till Förvaltningsrätten i Stockholm, och begärt att lagligheten i det prövas. Det skriver Läkartidningen.

– I bästa fall backar regionen själva. Annars hoppas jag att förvaltningsrätten kommer fram till att det inte är förenligt med lagen. Det upphäver ju i princip lagen, säger hon till Läkartidningen.

Förändringen, som är en del av primärvårdsreformen, ska enligt propositionen skapa ett mer sammanhängande och stabilt system genom att öka kontinuiteten. Att begränsa möjligheten att lista om sig ger vårdgivaren bättre förutsättning till långsiktig planering och kan även förbättra möjligheterna att fånga upp patienter som far illa genom våld i nära relationer eller missbrukar och tidigare ofta bytt vårdcentral. 

Christoffer Bernsköld, enhetschef och biträdande avdelningschef vid enheten för allmänmedicin i Region Stockholm, svarar att undantagsreglerna ska tas upp av hälso- och sjukvårdsnämnden på nämndens nästa möte i slutet av augusti. 

– Vi har ingen annan uppfattning än att vi ska följa lagstiftningen. Men i första läget har vi valt ett ganska generöst undantag, säger han till Läkartidningen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-07-21

Problemet med primärvården är att kvalitén är låg och patienterna är otillfredsställda med vad de får eller inte får, därför listar de om sig hela tiden där detta är möjligt. Jag personligen tycker att hela Primärvården skulle omstruktureras med högre kompetens bland vårdgivarna snarare än att patienterna skall bli bestraffade, de är trots allt skattebetalare och kan förvänta sig bättre service än i dag. 

lotta dolck

 

 

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev