Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

140 gravida per barnmorska

Publicerad: 9 oktober 2009, 11:00

Pressen är stor på barnmorskor i delar av Skåne. De har betydligt fler gravida att ta hand om än de ”borde”.


Barnmorskeförbundet anser att en barnmorska bör ha 85 gravida som ”sina”. Den gränsen ligger bland annat mellersta Skåne, där Lund ingår, nära. Men i regionens sydvästra del är belastningen på barnmorskorna betydligt högre, med ett genomsnitt på 129 gravida per anställd, skriver Sydsvenskan.

Och i Malmö har den offentliga mödravården ett snitt på 140 gravida per barnmorska. För att klara Barnmorskeförbundets rekommendation skulle Malmös mödravård behöva 41 barnmorskor på heltid – mot dagens 25 heltidstjänster.

– Det är ett stort resursglapp som vi lever med, säger Johan Molin, mödravårdsöverläkare i Malmö, till Sydsvenskan.

Som en följd av de många gravida har preventivmedelsrådgivningen och cellprovtagningen prioriterats ned. Johan Molin anser att beslutsfattarna måste komma med besked om vad som ska skäras bort.

En av de barnmorskor som känner sig pressad av den nuvarande situationen är Laila Mårtensson, som arbetar inom mödravården i Malmö.

Hon tycker inte att sjukvårdsledningen och politikerna förstår hur babyboomen i Malmö de senaste åren har påverkat Malmös mödravård.

– Vi är förtvivlade över att man inte förstår. Vi har larmat och larmat, men vi orkar inte mer, säger Laila Mårtensson till Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev