Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

950 barn köar för operation på Karolinska

Publicerad: 28 maj 2019, 12:00

Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset tillbakavisar kritiken att patienter skrivs ut för tidigt på grund av bristen på vårdplatser. Dessutom ifrågasätts uppgiften att 1 700 barn står i kö för operation på sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSSahlgrenska universitetssjukhuset

I förra veckan kritiserade Sahlgrenska universitetssjukhuset Karolinska för brister i vården av opererade spädbarn med medfödda missbildningar. Barnen opereras på Karolinska efter att sjukhuset fått nya högspecialiserade uppdrag inom rikssjukvården.

Sahlgrenska anser att barnen skickas tillbaka för tidigt för att det är ont om vårdplatser på sjukhuset.

– När man jobbar med patientsäkerhet är det viktigt att man lyfter de patientrisker som man ser. Om Sahlgrenska har åsikter om omhändertagandet av de här patienterna, och framför allt om man ser en systematisk patientsäkerhetsrisk, förutsätter jag att man hör av sig till oss. Antingen till verksamhetschefen, till mig som temachef eller på chefläkarnivå. Det har man inte gjort, Svante Norgren, temachef för Barn- och Kvinnosjukvård på Karolinska universitetssjukhuset.

Han berättar att han efter medieuppgifterna själv tog kontakt med Sahlgrenska.

– Jag har inte fått någon rapport om någon specifik patient. Det lär inte heller finnas några lex Maria-anmälningar som jag sett stått i medier, säger Svante Norgren.

Skrivs patienter ut för tidigt på grund av brist på vårdplatser?
– Nej, det stämmer inte, säger Svante Norgren.

I dag är 12 av 28 vårdplatser på barnkirurgen öppna, varav fyra är övervakningsplatser. Därtill kommer överbeläggningar.

– Vårdplatserna är vårt stora problem inom hela barnsjukvården. Det är brist på sjuksköterskor, framför allt vidareutbildade inom 24/7-verksamheten. Jag tror inte att det bara är Karolinska som har det här problemet, utan det finns i hela landet. Man jobbar hellre under kontorstid, säger Svante Norgren.

Under våren har det i medier talats om att 1 700 barn köar för operation på Karolinska. Svante Norgren anser att siffran är dopad då inte alla som står i kön bör eller vill opereras i dag. De 1 700 omfattar även patienter i så kallad medicinskt vald väntan, det vill säga barn som ska opereras vid en viss ålder eller vikt. Även så kallad patientvald väntan räknas in i kön, det vill säga patienter som själv väljer att avvakta med operation på grund av att det kanske är mycket att göra i skolan just nu. Kön omfattar även de patienter som är inplanerade, så det kommer alltid finnas cirk a500 patienter i kön, enligt Svante Norgren.

– Om man tar bort de två grupperna är kön drygt 950 patienter. Kön växte när vi flyttade in på NKS, sedan betade vi av den. Men under varje infektionsperiod växer kön igen. I dag är den ungefär som den var för ett år sedan, säger han.

Storleken på kön påverkas av främst två faktorer. Den ena är operationskapacitet med tillgång till operationssalar, utrustning och bemanning. Den andra är antalet slutenvårdsplatser.

– Ibland är det den ena faktorn som begränsar, ibland den andra, säger Svante Norgren.

Det har varit problem med sterilcentralen ända sedan barnkirurgen flyttade in i den nya byggnaden för två år sedan.

– Det påverkar vår kapacitet, ja. Problemen blev större när belastningen på sterilen ökade i samband med att vuxensidan också flyttade in, säger Svante Norgren.

Teknik som inte fungerar har också satt käppar i hjulet, men där har det blivit bättre nu. Bristande tillit till utrustningen är i dag ett större hinder än själva utrustningen, enligt Svante Norgren.

– Vi har haft skärmar som har slocknat och vi har haft problem med dålig bildkvalitet. Det har förbättrats, men det är fortfarande inte helt bra. Till exempel är bildkvaliteten ibland inte optimal på grund av en del kabelproblem. Men det är inte så att vi nu håller på att flytta utrustning fram och tillbaka mellan den gamla byggnaden och den nya. Det gjorde vi när vi hade problem i början, säger han och fortsätter:

– Ska man dra någon lärdom av det här så är det att man ska ha stegvis införande av ny teknik och att man alltid har beprövad teknik som backup.

I går varnade en erfaren barnkirurg på Karolinska för att verksamheten håller på att krascha. Håller barnkirurgen på att krascha?
– Nej, men läget är ansträngt precis som det är inom hela 24/7-sjukvården. Det är en av de verksamheter hos oss som är mest ansträngd, säger Svante Norgren.

Relaterat material

Teknikstrul och personalbrist hindrar barnoperationer

Karolinska öppnar nygammal sterilcentral

Sahlgrenska slår larm om opererade bebisar

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev