Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

ADHD-medel kan öka självmordsrisk

Publicerad: 4 oktober 2005, 07:53

Behandling med Strattera till barn med ADHD kan öka risken för självmordsrelaterade händelser, varnar den engelska läkemedelsmyndigheten MHRA och tillverkaren Eli Lilly.


Resultatet av en fördjupad analys av data från kliniska läkemedelsprövningar och biverkningsrapporter har gjort att den engelska läkemedelsmyndigheten MHRA och tillverkaren, Eli Lilly, nu uppdaterar produktinformationstexten och varnar för ökad risk för självmordsrelaterade händelser vid behandling med Strattera. Det uppger svenska Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Strattera, som är en selektiv noradrenalinåterupptagshämmare, är godkänd i ett fåtal europeiska länder för behandling av ADHD hos barn och ungdomar över sex år. Läkemedlet är ännu inte godkänt för marknadsföring i Sverige, men kan förskrivas på licens.

Uppskattningsvis har omkring 200 patienter behandlats med Strattera i Sverige, och cirka 90 patienter får läkemedlet i de tre läkemedelsstudier som för närvarande pågår. I Sverige har hittills inga biverkningsrapporter inkommit om psykiatriska biverkningar bland patienter som har behandlats med läkemedlet.   Läkemedelsverket har informerat de läkare som förskrivit Strattera och uppmanat till särskild vaksamhet på symtom som självmordsbeteende, fientlighet och känslomässig labilitet. Samma information har givits till ansvariga kliniska prövare för de tre läkemedelsstudierna.

Säkerhetsinformationen kommer även att ingå i en planerad förnyad europeisk risk-nyttavärdering av Strattera för behandling av ADHD.

Även den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har skickat ut en så kallad Public health advisory till landets läkare med anledning av de nya fynden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev