Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Akuta personalåtgärder på Drottning Silvias barnsjukhus

Publicerad: 14 oktober 2016, 15:25

Nu dras en satsning igång på Drottning Silvias barnsjukhus för att lösa den akuta personalbristen. Det handlar om bättre ersättningar och en ”13:e lön”, men ännu ingen arbetstidsförkortning.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetDrottning Silvias barn- och ungdomssjukhusVästra Götalandsregionen

Som Dagens Medicin skrev i måndags hotar en kraftig underbemanning vården av svårt och komplext sjuka barn på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg efter att flera anställda har sagt upp sig. Bara 12 av 26 vårdplatser är öppna. Det gör att personalen oroas för hur man ska klara vintern med RS-virus och andra infektioner, och det finns till och med farhågor för att en avdelning ska behöva stängas.

Men nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset antagit en åtgärdsplan som ska locka personal att täcka upp vid behov och stanna kvar på avdelningen. Barnsjuksköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor ska få en bonus efter att de har arbetat ett år, en ”13:e månadslön”. De ska även få bättre betalt för att ta extra pass under helger. Det är erbjudanden som gäller ”tills vidare”.

Lars Gelander, verksamhetschef för Barnmedicin sedan februari, säger att det här inte är någon komplett lösning, men att det är ett steg på vägen.

– Vi har sett att vi behöver akuta åtgärder för våra medarbetare och för att få dem att stanna, säger han till Dagens Medicin.

Den främsta orsaken till att personal sagt upp sig beror dock på arbetstiderna och möjligheten till återhämtning. Det adresseras inte i de här första åtgärderna.

– Problemen med arbetsmiljö och villkor måste lösas. Pengar är alltid en lockelse för människor och sjuksköterskor är inte högavlönade. Detta är vad de kunde göra snabbt. Sedan måste de rekrytera och göra andra förändringar och det tar längre tid, säger Marianne Andersson-Steen, barnsjuksköterska och huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Lars Gelander säger att det arbetet pågår parallellt med akuta insatser.

– Det ligger inte i de här omedelbara åtgärderna, men det finns definitivt på agendan.

Relaterat material

Avdelning hotad på Drottning Silvias barnsjukhus

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev