Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Alliansen ändrar sig om centraliserad barnsjukvård

Publicerad: 25 oktober 2017, 09:51

Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

I Alliansens budget föreslogs att den inneliggande sjukhusvården för barn skulle koncentreras till kliniken i Ryhov. Men nu backar det styrande blocket i frågan – efter oro och kritik till förslaget, uppger P4 Jönköping.


Förslaget skulle innebära att Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö skulle fråntas sina åtaganden att behandla barn med sjukhusvård. Sjukhusens företrädare var starkt kritiska till detta och menade att det skulle försvaga sjukhusen på flera punkter. Sjukhusen backades sedermera upp av socialdemokraterna i regionen.

– Frågan som jag ställer mig, om den här förändringen verkställs, är om Värnamo och Höglandssjukhuset framöver kan ta emot barn i det akuta skedet, vid exempelvis trafikolyckor. Har man fortsättningsvis kompetensen och kontinuiteten utifrån patientsäkerhet och kvalitet att fortfarande kunna göra det här? sade regionrådet Marcus Eskdahl till Smålands-Tidningen.

Nu står det klart att Alliansen lägger förslaget på is. Frågan ska till att börja med utredas för att fastställa vad det kan få för konsekvenser. Beslutet togs i går under regionstyrelsens sammanträde om nästa års budget.

– Det har varit ganska mycket frågetecken och oro över vad förslaget innebär. Det är bra om vi kan redovisa det innan vi går till ett genomförande, säger kristdemokratiska regionrådet Mia Frisk till P4 Jönköping.

Relaterat material

Sjukhusvård för barn kan centraliseras i Region Jönköping

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev