Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Allt fler barn med kronisk smärta

Publicerad: 17 augusti 2016, 11:50

Foto: Thinkstock

Antalet barn och unga som lider av kronisk smärta har ökat markant de senaste åren, enligt läkare vid landets smärtmottagningar.


Ämnen i artikeln:

Lund universitetssjukhusKarolinska universitetssjukhuset

Smärtmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm får i genomsnitt in fem nya remisser i veckan som gäller barn och unga med kronisk värk, i de flesta fall utan förklarlig orsak, berättar överläkare Stefan Lundeberg. Större kapacitet att ge barn behandling kan vara ett skäl till att patientgruppen har ökat, gissar han.

– Samtidigt kan vi bara ta emot ett begränsat antal barn, många får aldrig den hjälp de behöver.

Smärtmottagningen för barn och unga i Lund tar i sin tur emot ett par nya bedömningsfall per vecka, de flesta är flickor, berättar överläkare Ulla Caverius.

– Det vanligaste är att barnen har kronisk huvudvärk, buksmärta eller värk i leder, säger hon till TT.

När barnen kommer till smärtmottagningen har de redan utretts så att man kan utesluta sådant som hjärntumör och andra orsaker. Behandlingen de får går bland annat ut på att förklara för barnet att smärtan inte är farlig och att lära barnen att leva med den. Att de kan lära sig att trots smärtan göra saker de gillar, som att spela fotboll och umgås med vänner.

Gruppen barn med kronisk värk kan bli ännu större i och med att många flyktingbarn bär på trauman som kanske tar sig kroppsliga uttryck, enligt Ulla Caverius.

– Men i de fallen har smärtan ofta en tydlig psykologisk förklaring. Kronisk smärta hos barn behöver däremot inte ha psykisk koppling. Den kan ha det och i sig leda till en psykisk stress, säger Ulla Caverius, och betonar vikten av att ge barnen hjälp i tid.

– En del har kvar sin smärta i vuxen ålder, något som riskerar att leda till sjukskrivningar. Därför är det viktigt att barn med kronisk värk får behandling medan de är barn, säger hon.

EBBA BLUME/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev