Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Allt fler barn överlever cancer

Publicerad: 9 april 2019, 08:55

Foto: Thinkstock

Nästan varje dag drabbas ett barn av cancer. Överlevnadsgraden var nästan oförändrad i 20 år – men nu ökar den stadigt, visar nya siffror från Barncancerfonden.


Ämnen i artikeln:

LeukemiLymfom

Att överlevnaden har ökat från 80 till 85 procent betyder att det varje år är 15 familjer färre som får ett dödsbesked om sitt barn.

– Det är helt fantastiskt och att det gått så fort överträffar verkligen mina förväntningar, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, till Dagens Medicin.

De bättre resultaten tillskriver hon bättre överlevnad i leukemier, lymfom och njurcancer, vilka svarar för knappt hälften av alla barncancerfall. Här har det bland annat införts nya behandlingsprotokoll som tycks ha förbättrat överlevnaden.

– Vid akut myleloisk leukemi kan man nu bättre identifiera de patienter som har kvarvarande cancerceller efter behandling och de får då tidigt en tuffare behandling med stamcellstransplantation. Överlevnaden i denna riskgrupp är nu den samma som för de patienter som svarar bra på den initiala behandlingen, säger Kerstin Sollerbrant till Dagens Medicin och fortsätter:

– Och vid Hodgkins lymfom ser vi att överlevnaden nu tangerar 100 procent. Även om denna patientgrupp är liten och siffrorna kan komma att ändras så är detta ändå ett stort steg mot vår vision att inga barn ska dö i cancer, säger Kerstin Sollerbrant till Dagens Medicin.

Cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och fjorton år i Sverige. Prognosen varierar dock kraftigt mellan olika diagnoser. Vissa cancerformer är obotliga och en diagnos innebär i princip ett dödsbesked. Andra diagnoser har högre överlevnadsgrad, som akut lymfatisk leukemi där hela 94 procent överlever.

Överlevnaden mäts i femårsöverlevnad, det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. I statistiken ryms barn i åldrarna noll till femton år. De nya siffrorna gäller barn som insjuknad under perioden 2011 till 2015. För de senast insjuknade barnen har det alltså ännu inte gått fem år men på Barncancerfonden känner man sig ändå trygga i att det verkligen skett en förbättring.

I takt med att allt fler barn överlever sin cancerdiagnos börjar man se komplikationer från de tuffa behandlingarna. Enligt Kerstin Sollerbrant har upp till 70 procent av barnen någon typ av komplikationer, som kan hota livet eller livskvaliteten.

– Nästa steg blir att titta på komplikationerna. Man vill utveckla mediciner som inte ger de allvarliga komplikationerna, men som ändå ger samma överlevnadsgrad. Vi får inte luta oss tillbaka och känna oss nöjda, säger Kerstin Sollerbrant till TT.

NØNNE SCHJÆRFF ENGELBRECHT/TT, CARL-MAGNUS HAKE/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

LeukemiLymfom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev