Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Allvarliga skador var vanliga hos för tidigt födda barn

Publicerad: 5 maj 2010, 14:10

Hälften av de barn som föds före vecka 27 har svåra skador på grund av den för tidiga födseln, enligt en stor svensk studie.


I den så kallade Express-studien ingår alla barn som föddes extremt tidigt, före 27 gestationsveckor, och som vårdades inom neonatal intensivvård i Sverige åren 2004 till 2007.

Av de 632 barnen avled 141. Av de 497 som överlevde drabbades 10 procent av allvarliga blödningar i hjärnans hålrum och 5,7 procent av skador i den vita substansen. Hela 41 procent fick blodförgiftning och 5,8 procent tarmsjukdomen nekrotiserande enterokolit. En dryg tredjedel utvecklade allvarliga näthinneskador.

Lungproblem var också vanligt, 85 procent av barnen behövde mekanisk andningshjälp och var fjärde barn fick allvarlig lungsjukdom.

När barnen var ett år gamla var det 47 procent av barnen som varken hade drabbats av svåra skador i lungor, hjärna, ögon eller tarm.

Enligt Svenska Dagbladet som skriver om studien är svenska experter nu självkritiska.

– Kanske har vi fokuserat för mycket på att rädda liv. Vi har vetat för lite om skadorna på sikt, säger Orvar Finnström, professor emeritus i pediatrik vid Linköpings universitet, till tidningen.

Bakom studien står bland andra Karel Marsal, professor vid Lunds universitet och Mikael Norman, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Forskarna drar slutsatsen att över hälften av de extremt tidigt födda barnen har allvarliga skador, och att fler studier om hur skadorna kan minskas behövs.

Studien publiceras i tidskriften Acta Paediatrica.

Läs abstract:

Acta Paediatrica, publicerad online 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev