Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Amningen minskar

Publicerad: 24 september 2014, 09:40

Mödrar ammar allt kortare tid och Sörmland har högst andel rökande föräldrar, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.


Rapporten som i dag, onsdag, publicerades på myndighetens hemsida visar att hos barn födda 2012 så var det omkring 3 procent färre som ammades jämfört med de födda 2011. Rapporten visar också att amningen minskar i takt med att barnen blir äldre.

93,9 procent av alla spädbarn ammades vid en veckas ålder. Vid två månader var det 83,6 procent och vid fyra månader 72,5 procent.

– Nedgången är tydligare ju äldre barnet blir. Det kan tolkas som att kvinnor ammar under en kortare period nu än för tio år sedan, säger utredaren Karin Gottvall i en kommentar på hemsidan.

Socialstyrelsen har i rapporten även undersökt förekomsten av rökning hos föräldrarna, något som bland annat påverkar risken för plötslig spädbarnsdöd och utvecklingen av övre luftvägsinfektioner hos barn.

– Även när det gäller rökning i familjer med nyfödda barn finns det regionala skillnader. Under 2012 hade Södermanlands län högst andel familjer där någon var rökare med cirka 18 procent, följt av Skåne med 16 procent. Lägst är andelen i Uppsala och Västerbotten med knappt 7 procent. Även Stockholm, Jämtland och Norrbotten ligger lågt med knappt 10 procent, säger utredaren Ellen Lundqvist i kommentaren.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev