Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ännu en studie visar att vaccin mot dengue har effekt

Publicerad: 3 november 2014, 19:45

En ny vaccinkandidat mot virussjukdomen dengue minskar insjuknandet med runt 60 procent, enligt en stor studie utförd i Latinamerika. Resultaten bekräftar därmed en nyligen publicerad studie som utfördes i Asien.


Varje år drabbas 50 till 100 miljoner människor i den tropiska delen av världen av den influensaliknande sjukdomen dengue. Enligt världshälsoorganisationen WHO är svår denguefeber en ledande dödsorsak för vuxna och barn i Latinamerika och Asien.

De nya resultaten, som publiceas i New England Journal of Medicine, kan nu ligga till grund för godkännande av det första vaccinet mot sjukdomen.

I den nu aktuella studien lottades nästan 21 000 barn i åldern 9 till 16 år att få vaccinkandidaten CYD-TDV eller placebo.

Efter 25 månaders uppföljning konstaterar forskarna att risken för symtomatisk denguefeber var 60,8 procent lägre bland barnen i vaccingruppen, jämfört med i kontrollgruppen.

Skyddet var ännu större mot sjukhusinläggning på grund av dengue och mot svåra dengueinfektioner, där motsvarande siffror var 80,3 respektive 95,5 procent.

Viruset förekommer i fyra så kallade serotyper. Enligt de nya resultatet var vaccinet särskilt effektivt mot serotyp 3 och 4 av viruset men sämre mot serotyp 1 och 2.

Resultaten är överlag samstämmiga med en fas 3-studie med samma vaccin som utförts i Asien, se länk härintill.

Studien i Latinamerika är en milstolpe, anser den amerikanske vaccinforskaren Stephen Thomas, som skrivit en ledarkommentar New England Journal of Medicine. Han pekar dock på att flera frågor återstår att besvara. En är hur det kommer sig att det är så stor skillnad i skydd mot de olika serotyperna, trots att vaccinet framkallat ett kraftfullt antikroppsvar mot infektionen.

Denguefeber orsakas av ett virus som sprids med myggor. Den hittills bästa åtgärden för att undvika smitta är att minska risken att bli stucken.

Studierna med CYD-TDV har finansierats av läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur.

Läs abstract till artikeln:

Luis Villar med flera. Efficacy of a Tetravalent Dengue Vaccine in Children in Latin America. New England Journal of Medicine, publicerad online den 3 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1411037

Relaterat material

Nytt denguevaccin gav hyfsat skydd

Lovande för vaccin mot denguefeber

Fler smittas med denguefeber

Denguefeber plågar Singapore

Sällsynt utbrott av dengue i Tokyo

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev