torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Antalet apatiska barn ökar

Publicerad: 24 februari 2016, 09:43

Foto: Tomislav Stjepic

Migrationsverket vill nu ha ett möte med Socialstyrelsen.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I ett mejl till Socialstyrelsen efterlyser Migrationsverket ett myndighetsgemensamt möte kring uppgivenhetssyndrom hos barn.

”Migrationsverket har behov av att se över frågan och vad som kan göras och Migrationsverket tror att Socialstyrelsen kan ha intresse utifrån behov av ytterligare vägledning för hälso- och sjukvården”, skriver myndigheten.

Enligt Migrationsverkets statistik fanns det i oktober i fjol 34 barn med uppgivenhetssyndrom spridda över landet och ytterligare 14 låg i riskzonen. Det kan jämföras med april 2015 när 27 barn hade uppgivenhetssyndrom. Diagnosen innebär, enligt Socialstyrelsens definition, att barnet är otillgängligt för kontakt, blundar eller tittar ner i golvet samt visar inget, eller mycket begränsat intresse för omvärlden. Migrationsverkets uppgifter bygger på bedömningar från vården eller socialtjänsten.

Migrationsverket redovisar även förhållandet till det totala antalet barn som är inskrivna i myndighetens mottagningssystem och konstaterar att det i oktober 2015 var 1,5 promille av barnen som hade uppgivenhetssyndrom och att andelen var ungefär densamma i april samma år. Myndighetens statistik sträcker sig fem år tillbaka i tiden och toppen, både vad det gäller antal och andel barn, återfinns i juli 2013 då 41 inskrivna barn, eller motsvarande 3,6 promille, hade uppgivenhetssyndrom.

Anders Jacobsson, statistiker vid Socialstyrelsen, säger till Dagens Medicin att det från uppgifter i myndighetens patientregister är svårt att ge några konkreta svar om de apatiska barnen. Uppgivenhetssyndrom fick en egen diagnoskod först 2014 och historiskt sett tar det tid för nya koder att få fäste. Dessutom är det många med uppgivenhetssyndrom som saknar personnummer vilket gör det svårt att följa dem statistiskt, förklarar han.

Under 2014 registrerades ungefär 300 vårdkontakter med diagnoskoden uppgivenhetssyndrom och 200 av dem var personer utan personnummer, enligt Anders Jacobsson. Merparten av vårdkontakterna gällde barn men även vuxna förekom. Statistiken för 2015 väntas komma tidigast till midsommar.

Dagens Medicin har sökt den tjänsteman på Migrationsverket som skrivit mejlet men hen avböjer att kommentera.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev