Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Användning av kodein begränsas

Publicerad: 17 juni 2013, 14:48

Det europeiska läkemedelsverket EMA vill begränsa användningen av av kodein till barn.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Efter att ha gått igenom rapporter om allvarliga biverkningsr hos barn som fått läkemedel med kodein vill nu EMA:s säkerhetskommitté  begränsa användningen.

De flesta inrapporterade allvarliga biverkningarna gällde  andningssvårigheter. Dessa hade oftast inträffat vid användning i  samband med avlägsnande av halsmandlar eller polyper för att behandla  obstruktiv sömnapné.

EMA rekommenderar följande åtgärder:

1. Läkemedel som innehåller kodein ska endast användas för behandling av akut kortvarig måttlig smärta hos barn över 12 år, och endast om den inte kan lindras med andra smärtlindrande läkemedel såsom paracetamol eller ibuprofen, på grund av risken för andningsdepression.

2. Kodein ska inte användas alls hos barn (under 18 år) som opererar bort tonsiller eller polyper vid behandling av obstruktiv sömnapné, då dessa patienter är mer mottagliga för andningsproblem.

3. Informationen till förskrivare ska innehålla en varning om att barn med tillstånd som är förknippade med andningsproblem inte ska använda kodein.

Säkerhetskommittén rekommenderar också att kodein inte används av ammande mödrar eller personer som är ultrasnabba metaboliserare.

Läs EMA:s rekommendation:

PRAC recommends restricting the use of codeine when used for pain relief in children

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev