Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Arsenik i barnmat utreds

Publicerad: 27 januari 2011, 11:24

Vissa barnmatsprodukter innehåller stora mängder mangan, kadmium och arsenik. Livsmedelsverket ska nu utreda om halterna är för höga.


Det är forskare på institutet för miljömedicin på Karolinska institutet som har analyserat halterna av olika spårämnen i modersmjölksersättning och barngröt, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Analyserna visade att de båda livsmedlen innehöll oroväckande höga halter av mangan, kadmium och arsenik. Mjölkersättningen innehåller främst höga halter av mangan, medan samtliga tre återfanns i gröten.

Att modersmjölksersättningarna innehåller mangan, som är ett livsnödvändigt ämne, beror på att de berikas med mangan. Men beräkningar som Livsmedelsverket gjort visar att EU:s gränsvärden kan vara för högt satta.

När det gäller grötprodukterna beror halterna av de tre ämnena på den råvara som gröten är gjord av. I den aktuella undersökningen var det främst risbaserad gröt som skulle kunna utgöra ett problem.

Livsmedelsverket ska nu informera EU-kommissionen och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. Myndigheten ska även samarbeta med kommunerna, eftersom de ansvarar för kontrollen av de företag som producerar barnmaten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News