tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Autistiska barn vandrade ofta iväg

Publicerad: 12 oktober 2012, 11:58

Foto: Photos.com

Runt hälften av alla barn med autism hade någon gång försvunnit från föräldrarna eller sin skola och i en del fall utsatt sig för fara, enligt en studie i tidskriften Pediatrics.

Ämnen i artikeln:

AutismspektrumstörningAutism

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är ett känt fenomen att barn med autismspektrumstörning ibland temporärt försvinner, eller vandrar iväg. Amerikanska forskare har nu kartlagt företeelsen bland 1 218 barn med sådana störningar.

Slutsatsen är att 49 procent av barnen hade försvunnit minst en gång efter fyra års ålder, enligt uppgift från föräldrarna. Den siffran var mycket högre jämfört med hur stor andel av deras friska syskon som försvunnit.

Runt en fjärdel av dem som försvann uppgavs ha varit i fara för att drunkna, medan 65 procent ansågs ha varit i fara för en trafikolycka.

Benägenheten att vandra iväg ökade med störningens svårighetsgrad. Runt hälften av föräldrarna berättade att deras barns försvinnande hade att göra med en vilja att ta sig till en viss plats eller att göra någonting speciellt, i jämförelse med att mer vara förvirrade eller vilse.

Risken att barnen skulle försvinna var ett stort orosmoment för föräldrarna. 62 procent av dem vars barn någon gång gett sig väg uppgav att de inte kunde delta i vissa aktiviteter utanför hemmet. Vidare upplevde 56 procent att fenomenet var ett av de jobbigaste beteendena som de fick stå ut med som föräldrar till autistiska barn.

Enligt forskarna bakom studien, som bland annat är verksamma vid Kennedy Krieger Institute i Baltimore, kan försvinnanden var en orsak till att barn med autismspektrumstörningar har en ungefär fördubblad risk för förtidig död jämfört med barn ur normalbefolkningen.

Läs abstract till studien:

Connie Anderson med flera. Occurrence and Family Impact of Elopement in Children With Autism Spectrum Disorders. Pediatrics, publicerad online den 8 oktober 2012. DOI: 10.1542/peds.2012-0762

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev