Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Avgift införs för uteblivna besök

Publicerad: 3 juni 2011, 08:49

Barn och unga som inte kommer på ett inplanerat läkarbesök får i fortsättningen betala 300 kronor. Det har landstinget i Östergötland beslutat.


Debiteringen gäller den specialiserade barn- och ungdomsmedicinska vården där ungefär 10 procent av patienterna uteblir från bokade besök.

– Inställda besök innebär outnyttjad kapacitet och därmed försämrad tillgänglighet. Syftet med att ta ut avgift för uteblivna besök är att stimulera till ett bättre utnyttjande av vården, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersso, landstingspartiet Vrinnevilistan, i ett pressmeddelande.

Berörda verksamheter har också försökt med andra åtgärder för att minska antalet uteblivna besök, bland annat med kvällsmottagning, god tillgänglighet till mottagningarna och att patienterna själva kan ringa och boka en tid som passar dem.

Själva besöket kommer även i fortsättningen att vara kostnadsfritt för barn och ungdomar under 18 år men att utebli från ett läkarbesök ger från den 1 september en avgift på 300 kronor. Att strunta i ett besök för sjukvårdande behandling kommer att kosta 100 kronor. Barnets förmyndare blir betalningsansvarig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News