Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barn får gå i för trånga skor

Publicerad: 25 februari 2009, 15:58

Barn får gå i för trånga skor

Nio av tio barnskor som säljs är mindre än vad tillverkaren uppger. Det kan leda till att barn får allvarliga skador på fötterna, enligt schweiziska forskare.


I en rapport som presenterats vid en pågående konferens för ortopeder i Las Vegas, USA, har läkare från Zürich i Schwiez undersökt den faktiska storleken på de skor som skolbarn bär.

Bakgrunden är att olämpliga skor enligt forskarna anses kunna hindra att barnens fötter utvecklas på ett riktigt sätt. Bland annat finns risken för att utveckla hallux valgus, då stortårna vinklas fel så att en ömmande bula utvecklas på sidan av foten nedanför stortån.

Därför undersöktes 248 skolbarn, 120 flickor och 128 pojkar. Forskarna mätte längden på deras fötter, det verkliga innermåttet på deras ytter- och innerskor samt vinkeln på deras tår.

När det gällde ytterskorna passade en tredjedel perfekt. Över hälften var för små och drygt en tiondel alltför stora. När det gällde innerskorna var över 60 procent för små, 10 procent för stora och 28 procent lagom i storlek.

Forskarna konstaterar också att 90 procent av skorna i själva verket var mindre än den storlek som tillverkaren uppgav. Dessutom visade det sig att 3,3 procent av barnen kunde anses ha hallux valgus, vilket är mer än vad som rapporterats i litteraturen tidigare.

Nu anser forskarna att föräldrar bör vara lite mer vaksamma och mäta sina barns fötter – och deras skor – en gång i månaden, åtminstone om barnen har en period då de växer mycket.

Poster presenterad på 2009 American Academy of Orthopaedic Surgeons Annual Meeting i Las Vegas, USA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev