söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barn med adhd i studie om smärta och inflammation

Publicerad: 22 maj 2023, 14:04

Barn och unga med adhd har ofta smärtor och inflammatorisk sjukdom. Nu letar forskare i Västra Götalandsregionen efter ett samband.

Foto: Getty Images

Nu undersöker forskare på Högskolan Väst om det finns ett samband mellan adhd, smärta och inflammatorisk sjukdom hos barn och unga.

Ämnen i artikeln:

NU-sjukvårdenHögskolan VästSkaraborgs sjukhusAdhdSmärtaDiabetes typ 1AllergiAstma

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Det rör sig om somatiska inflammatoriska sjukdomar som exempelvis astma, allergi och diabetes och ökade smärtupplevelser.

Barn och ungdomar mellan 7 och 17 år som fått diagnosen adhd i NU-sjukvården och på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg inkluderas i den kliniska forskningsstudien. De får svara på frågor om smärtupplevelser och lämna saliv- och avföringsprover.

Anne-Katrin Kantzer är barnläkare och barnpsykiater på bup i NU-sjukvården och handledare i studien.

”Vi som jobbar med barn och unga som har adhd ser att de ofta lider av smärta, astma och allergier. Många vuxna med adhd har kroniska smärtsyndrom och kronisk trötthet. Men det finns få studier som har undersökt om det finns ett samband”, säger hon i ett pressmeddelande från NU-sjukvården där studien beskrivs.

Visar studien att det finns ett samband mellan inflammation, smärta och adhd skulle det kunna leda till nya och förebyggande behandlingsmetoder vid adhd hos unga, hoppas forskarna.

”Vi tror också att det kommer kunna minska andelen som drabbas av kroniska smärtsjukdomar i vuxen ålder vilket kommer leda till bättre livskvalitet”, säger Anne-Katrin Kantzer.

Forskningsstudien sker i samverkan mellan bup-enheterna nämnda ovan, barnmedicin på Skaraborgs sjukhus, Högskolan Väst och Göteborgs universitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev