Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

”Barn med psykiska besvär kan fångas upp av skolläkare”

Publicerad: 15 juli 2014, 07:41

Ungdomar som mår psykiskt dåligt kan uppleva att de har fysiska problem. En skolläkare kan ge stöd i tid, skriver fyra barn- och skolläkare.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Alla barn ska ha rätt att träffa en skolläkare för hälsokontroll – åtminstone en gång under sin tolvåriga skoltid, anser barnläkare.


Svenska skolelevers sjunkande studieresultat, visat i bland annat Pisa-undersökningen, kan delvis förklara deras låga psykiska välbefinnande, skriver fyra barnläkare med anknytning till skolhälsovården, på debattplats i Dagens Nyheter i dag. Hur barn mår psykiskt påverkar hur de klarar skolan, anser debattörerna och hänvisar till WHO:s senaste sammanställning av hur svenska tonåringar kommer långt ned bland OECD-länderna vad gäller självupplevd psykisk hälsa.

Eftersom skolelevers möjlighet att träffa en läkare inom skolhälsovården för en kvalificerad medicinsk bedömning av sina psykiska symtom, har beskurits hårt, fångas barnen inte upp i ett tillräckligt tidigt skede. Psykisk ohälsa tar ofta fysiska uttryck till en början, i form av magont, huvudvärk och så vidare. Med skolläkare som aktivt deltar i hälsokontroller skulle problemen upptäckas och även barn med neuropsykiatriska symtom kunna hittas på ett tidigare stadium. ”Sverige är sannolikt det enda välfärdsland där allmänna läkarkontroller av barn har avskaffats efter 18 månaders ålder”, skriver debattörerna.

De fyra läkarna kräver en lagstadgad vårdgaranti som skulle ge alla barn rätt att åtminstone en gång under sin skoltid få träffa en skolläkare för en hälsokontroll. De anser också att barn med symtom på kropplig eller psykisk ohälsa ska ha garanterad rätt att konsultera en skolläkare inom vårdgarantin – en månad.

DN-debattörerna är Josef Milerad, skolöverläkare och docent på Karolinska Institutet; Carl Lindgren, barnläkare; Cecilia Renman, före detta skolhälsovårdsöverläkare samt Olle Söder, barnläkare och professor vid Karolinska Institutet.

Relaterat material

Skolhälsovård granskas

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev