Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barn riskerar längre köer till logoped

Publicerad: 17 december 2018, 12:30

Det är framförallt barn som får hjälp av logopederna vid konkurshotade företaget Dynamicas 16 mottagningar i Stockholms län. Arkivbild.

Foto: Gettyimages

Företaget Dynamica, med en femtedel av alla logopeder i Stockholms läns landsting, riskerar konkurs. Nu hotas logopedpatienterna av ännu längre köer.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Landstinget säger sig ha tappat förtroendet för ägarens förmåga att styra företaget ekonomiskt och kräver ett ägarbyte och rekontruktion för att inte säga upp vårdvalsavtalet. Företaget är i rekonstruktion sedan oktober.

Men att Dynamica fått ner underskottet i årets budget till cirka 300 000 kronor och har en budget i balans för nästa år, enligt vad företagets tillförordnade vd Sofia Uddeholt uppger, räcker inte för landstinget. Stötestenen är de 150 000 kronor per anställd som företag i vårdvalet måste kunna garantera vid ett ägarbyte eller en nyansökan. Det är en förutsättning som landstinget meddelade företaget muntligen i november. Dynamica har ett 50-tal logopeder vilket innebär runt 7,5 miljoner kronor.

– Det är ett krav vi omöjligt kan leva upp till – vi har inte 7,5 miljoner liggande någonstans, det har vi talat om för landstinget, säger Sofia Uddeholt.

Hon befarar att summan, i kombination med den låga ersättningen i vårdvalet, hindrar en ny ägare att vilja gå in. Hon hänvisar till en analys från hälso- och sjukvårdsförvaltningen i somras som visar att de tre privata logopedbolagen bara har en vinstmarginal på cirka en procent. Landstinget egna två logopedverksamheter går till och med back.

Joakim Jarnryd är chef på närsjukvården i Stockholms läns landsting och hoppas att det ska gå att finna en lösning för Dynamica.

– Vi för en dialog med företaget och tycker att de bedrivit bra vård, det är ägarens ekonomiska hantering som fått oss att agera, säger han.

Kravet på 150 000 kr per anställd har landstinget haft i sex, sju år som en garanti för de anställda och i förlängningen patienterna, säger han. Något undantag för Dynamica kan han inte tänka sig.

– Det går inte att behandla Dynamica annorlunda och gå förbi det med garantibeloppet.

Hur blir det för patienterna om företaget går i konkurs?
– Vi hoppas som sagt fortfarande att det ska lösa sig, men arbetar parallellt med alternativa planer för att öka på i övriga logopediverksamheter. Men det är klart det blir köer under en övergångsperiod och vi får se hur snabbt vi får igång verksamhet på annat håll, säger Joakim Jarnryd.

Enligt Ulrika Guldstrand, Svenska logopedförbundets ordförande, går logopederna redan på knäna och patientköerna kommer att växa ytterligare.

– Det finns inget företag eller aktör som snabbt kan gå in och ta de patienterna, av den enkla anledningen att de flesta mottagningar inte kan öka sin kapacitet så snabbt, säger hon till Sveriges Radio P4 Stockholm.

I första hand behandlas barn vid Dynamicas 16 mottagningarna i länet.

– Vi har långa köer till våra logopeder på många mottagningar och nu ringer oroliga föräldrar och undrar vart de ska vända sig om vi går i konkurs, säger Sofia Uddeholt.

Höjt ersättning

Under 2018 har Stockholms läns landsting vid två tillfällen höjt ersättningen inom Vårdval logopedi med sammanlagt 9 procent.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev