Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barn som fick äta mycket mjölkprodukter levde längre

Publicerad: 28 juli 2009, 13:04

Barn som fick äta mycket mjölkprodukter levde längre

Foto: Foto: Photos.com

Mycket mjölk och ost under barndomen kan förlänga livslängden och minska risken för stroke, antyder en ny stor undersökning. Men studieresultatens relevans ifrågasätts.


Mellan 1937 och 1939 utfördes en brittisk studie där matvanor hos familjer granskades.

Nu publicerar forskare från Australien en ny studie där de har letat fram hälsouppgifter för 4 374 av de barn som ingick i den ursprungliga studien. Uppgifterna är från 1948 fram till 2005.

Nästan 1 500 av de barn som medverkade i studien på 1930-talet hade avlidit år 2005.

Andra studier har tidigare visat att vuxna som sätter i sig mycket mjölk, ost och smör med högt fettinnehåll har en ökad risk för hjärt-kärldödlighet. Men den nya studien visar förvånande att stroke var ovanligare bland de barn som ätit mycket mjölkprodukter.

Riktigt tydliga samband mellan mjölkprodukter och hjärt-kärldöd framkom inte men de barn som fick i sig mest kalcium och mjölkprodukter hade lägre risk för död i stroke. Också den totala dödligheten var lägre i denna grupp.

Joanne Murphy, brittiska strokeförbundet, säger till BBC att studien är intressant men att fördelarna med mjölk måste undersökas närmare och att man så länge bör råda föräldrar att välja mat med mycket frukt och grönsaker och ett lågt innehåll av mättade fetter.

Också andra forskare betonar att resultaten bör tolkas försiktigt.

David L Katz, chef för centret för förebyggande forskning vid Yale University School of Medicine i Connecticut, USA, påpekar till nyhetssatjen Health Day att ett stort intag av mjölkprodukter under 1930-talet var vanligare i välbeställda hushåll och därför är associerat till ett mer hälsosamt födointag.

– Om man har en god kosthållning under barndomen påverkar det livslängden, men jag skulle vara försiktig med att påstå att det beror på mjölkkonsumtionen, säger han till Health Day.

Studien är utförd av forskare vid Queensland Institute of Medical Research i Brisbane, Australien, och publicerad i tidskriften Heart.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev