Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barn som motionerade ofta sänkte hjärt-kärlrisken

Publicerad: 8 maj 2009, 11:34

Barn som motionerade ofta sänkte hjärt-kärlrisken

Foto: Foto: Photos.com

EUROPREVENT Skolbarn som fick träna varje dag i skolan i stället för två gånger i veckan minskade i vikt och förbättrade värdena på viktiga riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom.


Det visar de första resultaten från en tysk studie som presenteras i dag på konferensen Europrevent 2009 som arrangeras av European Association of Cardiovascular prevention and rehabilitation i Stockholm.

I studien, som fortfarande pågår, randomiserades för fyra år sedan 188 elvaåringar från tre skolor i Leipzig till att antingen delta i ett aktivt dagligt träningsprogram eller till en kontrollgrupp som fick fortsätta med de vanliga idrottslektionerna två gånger per vecka. Det aktiva programmet införlivades i det vanliga skolschemat och innebar lärarledda lektioner där det bland annat ingick 15 minuters uthållighetsträning i någon form.

Resultaten från första ettårsuppföljningen visar att i det aktiva träningsprogrammet minskade andelen överviktiga barn från 13 procent till 9 procent, medan andelen överviktiga barn ökade från 11 till 13 procent i kontrollgruppen. Denna förändring är statistiskt signifikant, enligt forskarna från universitetet i Leipzig.

Dessutom fick barnen som gick i det aktiva programmet högre nivåer av det hälsosamma HDL-kolesterolet. Blodfettsnivåerna sjönk liksom det systoliska blodtrycket.

I en kommentar till nyhetstjänsten Eurekalert säger forskningsledaren Claudia Walther att det mest överraskande resultatet hittills var att den ökade motionen i skolan så tydligt påverkade barens kroppsvikt. I andra studier har man inte kunnat se en så tydlig effekt så tidigt, menar hon.

Läs mer:

Det vetenskapliga programmet vid Europrevent 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev