Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barn svalde behandling med tablettöverdrag

Publicerad: 6 november 2015, 10:37

En ny studie visar att även små barn kan ta tabletter och att ett sött tablettöverdrag kan göra dem mer delaktiga i sin behandling.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens BarnsjukhusLäkemedel

I studien, som nyligen publicerades i medicintidskriften Acta Paediatrica, har 78 barn mellan 2 och 17 år vid Astrid Lindgrens barnsjukhus prövat ett tablettöverdrag som enligt tillverkaren beskrivs som både sväljunderlättande och smakförbättrande. Ett inklusionskriterium har varit att barnen tidigare ska ha tagit tabletter, för att ha något att jämföra med.

Synnöve Lindemalm, barnläkare och klinisk farmakolog vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, är den som har lett studien. Enligt henne har det inte gått att göra den dubbelblind utan upplägget har varit att studera barn som verkligen ska ta tabletter i en riktig klinisk miljö, vilket i det här fallet många gånger innebar barnsjukhusets akutmottagning.

Enligt ett pressmeddelande från företaget bakom tablettöverdraget har sväljförmågan förbättrats i 87 procent av fallen, och smakligheten förbättras i 85 procent av fallen.

Går det verkligen att påstå det, eller är det en tillspetsad tolkning?

– Det är absolut en tillspetsad tolkning, säger Synnöve Lindemalm.

Vad är din tolkning då?

– Min tolkning av resultaten är att vi kan säga att Medcoat tolereras väl av barn. Vi har även sett att ganska små barn kan ta tabletter. Sedan kan man också säga att användandet är ett sätt att få barn delaktiga i sin läkemedelsbehandling och på så sätt kan det underlätta då barnen känner att de kan påverka sin behandling mer.

Studien genomfördes med enkäter som besvarades före användandet av tablettöverdraget, efter en gång och efter ett par dagars användning.

– Därav siffrorna att det var så mycket bättre. Det hade varit konstigt om ingen hade tyckt att det var bättre, känner man sig delaktig i behandling så tycker man att den är bra, säger Synnöve Lindemalm.

Enligt Synnöve Lindemalm går det inte att kategoriskt uttala sig om att tablettöverdraget är bra eller dåligt för barn. För barn med tandställning ska det dock vara direkt olämpligt, då det fastnade.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev