Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barn tog vuxnas läkemedel

Publicerad: 7 juni 2013, 07:05

Foto: Photos.com

Fler läkemedelsförgiftningar hos barn i USA kopplas till att mer läkemedel förskrivs för vuxna.


I USA är det ett växande problem med barn som får i sig läkemedel som inte är avsedda för dem. Det gäller särskilt förskrivna läkemedel. Därför har amerikanska forskare jämfört data om läkemedelsförgiftningar och data om förskrivningar i nationella register.

För barn mellan 0 och 19 år har uppgifter från år 2000 till och med år 2009 samlats in och jämförts månad för månad. Dessa uppgifter har också jämförts med förskrivningar under samma period. De förskrivningar som granskades var för betablockerare, diabetesläkemedel, blodfettssänkare och opioider.

Enligt resultaten var ökad förskrivning för vuxna signifikant associerat med exponering och förgiftning hos barn i alla åldrar. Särskilt stark var associationen till opioider. Under studieperioden inträffade sammanstaget 62 415 förgiftningar eller exponeringar för opioider och antalet ökade, liksom för de andra studerade läkemedelsgrupperna, under studieperioden.

Den största risken iakttogs för barn mellan 0 och 5 år. Det skedde också en större ökning för den gruppen jämfört med för barnen i högre åldrar. Flest allvarliga skador och sjukhusinläggningarna skedde i samband med opioidförgiftning.

Läs studien:

Burghardt med flera. Adult Prescription Drug Use and Pediatric Medication Exposures and Poisonings. Pediatrics. Doi: 10.1542/peds.2012-2978.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev