onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barn upplevde mindre smärta med VR

Publicerad: 3 mars 2023, 14:00

Att låta barn använda VR-glasögon och uppleva en låtsasvärld kan få dem att känna mindre smärta enligt en studie. Genrebild.

Foto: Getty Images

Att låta barn använda VR-glasögon innan de ska ta blodprov gör enligt en ny studie att de känner mindre smärta och oro. Metoden skulle kunna bli ett verktyg i svensk sjukvård tror en expert.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetBarnsjukdomarDigital vårdSmärta

T

TT


Att använda virtual reality (VR) verkar vara ett bra knep. I en studie, publicerad i Jama Network Open, har kinesiska forskare jämfört barn mellan 4 och 12 år på sjukhus som skulle få en nål i en ven i armvecket. Hälften av barnen lottades till att få standardbehandling där vårdpersonal förklarade vad som skulle hända och pratade lugnande med dem. Den andra hälften fick använda VR som tillägg.

Läs också: Digitala 3D-resor ger guldkant för äldre

Innehållet i VR, alltså det som de fick uppleva i glasögonen, fanns i två versioner anpassade efter barnens ålder men handlade i båda fallen om att sätta en nål i armvecket.

Mindre smärta

Barnen fick uppge hur mycket smärta och oro de kände på en skala. Forskarna mätte också hjärtfrekvens och mängden av stresshormonet kortisol i saliven.

Det visade sig att de barn som fått använda VR upplevde mindre smärta och oro än de som inte fått det. Proceduren med att sätta nålen gick dessutom snabbare bland de barn som använde VR.

Maria Lalouni som forskar om smärtreglering hos barn vid Karolinska institutet i Stockholm, tycker att studien är intressant.

– Det finns tidigare forskning som visar att olika typer av distraktion kan vara bra vid kortvarig smärta. Och VR kan ju ge en ganska ordentlig distraktion, säger hon.

I den kinesiska studien ingick 149 barn. Maria Lalouni tycker att det vore spännande att göra en liknande studie på svenska patienter för att se om resultaten står sig.

Läs också: Träning med VR kan lindra skräck för att tala inför andra

– Det är en ganska bra metod eftersom det inte kräver någon särskild utbildning av personalen. Nackdelen är väl att det krävs att det finns VR-utrustning till hands, säger hon.

Samma hjärtfrekvens

Hon säger att obehag och rädsla inför nålstick är vanligt bland barn.

– Framför allt är det bra med olika strategier för barn som ligger länge på sjukhus som kan behöva få en nål instucken för att ta prover vid flera tillfällen. Då vill man undvika att det förknippas med någonting väldigt jobbigt och smärtsamt, säger hon.

Att använda VR tycks däremot inte hjälpa mot nivåerna av kortisol eller hjärtfrekvens. Där såg forskarna ingen statistisk signifikant skillnad mellan grupperna.

– Det är inte så konstigt tycker jag. Ökad hjärtfrekvens kan bero på många olika saker, bara det att man är på sjukhus kan påverka det, säger Maria Lalouni.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev