Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnakut inte anpassad för barn

Publicerad: 2 november 2017, 07:11

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Flera rapporter har vittnat om stora brister i patientsäkerheten på Nya Karolinska. Nu visar det sig att barnakuten inte var anpassad för barn, skriver Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. ”Barnakuten fungerar utmärkt nu”, säger sjukhusdirektören till TT.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSIvo

I januari år genomförde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en inspektion av de nyinflyttande lokalerna för barnakuten. Sjukhusets nya lokaler hade tidigare haft problem med hissar, larm och telefoni som inte fungerar. Inte heller barnakuten var barnanpassad, visade det sig.

– I ett nybyggt sjukhus måste man anpassa verksamheten när man väl är på plats. Så kommer det även vara för andra avdelningar som vi öppnar nästa år. Det tar alltid några månader innan allt kommer på plats, och det vi ser vi nu att barnakuten gjort på ett utmärkt sätt, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom till TT.

I ett brev till Ivo skriver Melvin Samsom att barnakuten från början inte var planerad för att ta emot så många patienter som den gör i dag. Bygganden planerades för tio år sedan och var aldrig anpassad för barn, fortsätter han.

– Ursprungligen var barnakuten tänkt att ta emot 50 procent av de patienter som vi tar emot i dag. I början ledde det till en ökad arbetsbelastning för läkarna och sjuksköterskorna som arbetade där. Därför hade vi mer personal och vi försökte göra det mer barnvänligt, säger Melvin Samsom.

Flera åtgärder har sedan dess vidtagits för att anpassa avdelningen, bland annat i valet av möbler och leksaker. IVO har återkommit i veckan och anser sig numera vara nöjda.

ELLA SUNDSTRÖM/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev