Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnhälsovård och kvalitetsregister får pengar

Publicerad: 20 maj 2019, 12:31

Foto: GettyImages

Två överenskommelser mellan staten och SKL ska stärka barnhälsovård och utveckla de nationella kvalitetsregistren under 2019.


Ämnen i artikeln:

SKR

Barnhälsovården får 120 miljoner kronor i år i en riktad satsning till familjer i socioekonomiskt utsatta områden.

– Under förra året såg vi att de riktade medlen gjorde skillnad. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla det viktiga arbetet utifrån de olika lokala förutsättningarna och behoven som finns inom barnhälsovården, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i ett pressmeddelande.

Pengarna ska användas för uppsökande verksamhet som till exempel hembesök där föräldrarna ska få information om hur barnen får en god tandhälsa, samtal kring barnens och familjernas levnadsvanor och hur de kan förebygga psykisk ohälsa, övervikt och kroniska sjukdomar hos barn. Besöken ska också innehålla information om vaccinationer och bemötande av rykten och felaktig information.

SKL ska sammanställa vilka insatser som har genomförts utifrån regionernas rapportering och lämna en redovisning till socialdepartementet senast den 31 mars 2020.

Den andra överenskommelsen innebär att staten och regionerna lägger 100 miljoner kronor vardera för att utveckla de nationella kvalitetsregistren.
Enligt överenskommelsen ska registren användas i förbättringsarbete i vårdens och omsorgens verksamheter samt som kunskapskälla för klinisk forskning, inklusive samarbete med life science-sektorn. Senast den 31 mars 2020 ska SKL redovisa för socialdepartementet hur pengarna har använts i registrens verksamhet.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev