Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnhospice beskrivs som ”dödsklinik” i TV4

Publicerad: 18 september 2018, 15:01

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Konflikterna från 2013 vid Sveriges första hospice för barn seglar upp på nytt. Programmet Kalla Fakta har granskat vården vid Lilla Erstagården och landar i misstro.

Ämnen i artikeln:

Ersta sjukhusPalliativ vård

Programmet ”Slutstationen” sänds i kväll men ligger redan ute på TV4 Play. Där beskrivs Lilla Erstagården i intervjuer som en ”dödsklinik för barn” där aktiv dödshjälp utövas.

Lilla Erstagården startades i slutet av 2010 och drivs av Ersta Diakoni i Stockholm. Där ska barn som är på väg att dö få göra det i lugn och ro med bästa möjliga hjälp och stöd. Andra svårt sjuka barn tillbringar perioder där när det behövs.

Men 2013 var ett kaotiskt år för Lilla Erstagården, som Dagens Medicin berättade om redan i nr 1/2014. Lex Mariorna följde på varandra. En grupp föräldrar till sjuka barn slog larm om den försämrade vården i en debattartikel i DN i april. Hospicet kritiserades i en rapport av två oberoende utredare för Stockholms läns landsting för bland annat tunn läkarbemanning, bristande kontinuitet och ohållbar arbetsmiljö, enligt Dagens Medicins artikel.

Konflikter med ledningen på Ersta gjorde att bland andra dåvarande verksamhetschefen, den medicinskt ansvariga läkaren Ann Edner och chefssjuksköterskan Agneta Sinander slutade sina anställningar. Båda deltar nu i Kalla Fakta.

Det är i kritiken från dem som programmet tar sitt avstamp. Reportern intervjuar också föräldrar till barn som berättar om sina smärtsamma upplevelser och uppfattningen att Erstagården inte har gjort allt de kunnat för deras barn. Föräldrar som inte vågat ha kvar sina barn där av rädsla att de ska dö, utan att vara döende.

Föräldrar berättar att sonden avlägsnats för barn som inte kunnat äta. Mat och dryck har satts ut för barn som läkarna har trott varit på väg att dö, fast de sedan överlevt. Senast i februari i år var en förälder med om att en läkare tog bort andningshjälpen för hennes flicka och skällde ut mamman när hon protesterade, enligt vad mamman berättar i programmet. Det barnet bor nu på en helt annan typ av boende.

I slutet av programmet ställs sjukhuschefen för Ersta sjukhus, Jan-Åke Zetterström till svars, bland annat för att ha nekat allt för vårdkrävande barn att komma till Lilla Erstagården. För att de kostar för mycket att vårda. Jan-Åke Zetterström slår ifrån sig.

– Absolut inte, det är ju de barnen vi ska ha, jag känner inte igen den beskrivningen. Vi tackar aldrig nej till något barn för att det skulle vara ”för dyrt”. Aldrig, aldrig, aldrig.

Minna Ranfelt Wittbom, barnsjuksköterska och vårdchef på Lilla Erstagården, får frågan om föräldrar tvingats gå med på behandlingsbegränsningar för sina sjuka barn, att mat och dryck sätts ut eller till exempel att antibiotika inte sätts in.

Men några behandlingsbegränsningar existerar inte, enligt Minna Ranfelt Wittbom. När en läkare fattar beslutet att inte ge mer mat eller dryck är det för att barnet inte kan tillgodogöra sig det längre. Det sker för barnets bästa, för att inte öka lidandet, säger hon.

På Ersta Diakonis facebook-sida förklarar Jan-Åke Zetterström och Lott Bergstrand, nuvarande chefläkare på Ersta sjukhus, mer hur kroppen fungerar i slutskedet och vad vätska kan orsaka hos en döende.

”Ibland vänder barnets tillstånd. När man fattat beslut om att dra tillbaka näringen, så är det inte ett definitivt beslut”, skriver de på Facebook.

Efter att under dagen ha sett Kalla Fakta skriver Jan-Åke Zetterström att programmet är ”om möjligt sämre än jag hade förväntat mig”.

Han påpekar att personalen som uttalar sig kritiskt i programmet är personal som lämnade 2013 när Ersta bytte ledning.

På facebook-sidan är stödet för Ersta Diakoni massivt, även om en och annan kritiker också syns bland kommentarerna. Mest är det tack och hjärtan från andra föräldrar men även kolleger ger stöd, exempelvis Eva Berggren Broström, verksamhetsansvarig för Sachsska barn- och ungdomsjukhuset.

Relaterat material

Lugn och ro utlovas vid barnens sista klinik

Etisk stress när barns vård avslutas

Ny professur i palliativ vård för barn

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev