Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnkirurger kritiska mot <BR>beslut om omskärelse

Publicerad: 27 juli 2009, 10:47

Rekommendationerna om att landstingen bör erbjuda omskärelse av småpojkar stöter på hårt motstånd från läkarna som ska utföra ingreppen.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gått ut med en rekommendation om att sjukvården bör erbjuda omskärelse av unga pojkar även när det inte är medicinskt motiverat. Beslutet motiveras med att det är bättre att ingreppen görs under kontrollerade former än att personer som inte är medicinskt utbildade utför omskärelsen.

Inom läkarkåren går det argumentet inte hem. Enligt en enkätundersökning som Svensk barnkirurgisk förening har gjort bland sina medlemmar säger två av tre barnkirurger nej till att utföra omskärelser.

– Det är ett stympande ingrepp utan medicinsk grund. Det är att jämställa med kvinnlig könsstympning, säger föreningens ordförande Gunnar Göthberg, överläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, till Dagens Nyheter.

Socialstyrelsen har föreslagit att riksdagen ska lagstifta om rätt till omskärelse inom sjukvården. Även om det skulle bli verklighet är det läkarnas inställning som avgör hur stort genomslag förändringen får i praktiken.

– Om den enskilde läkaren inte vill omskära, så kan ingen tvinga henne eller honom att göra det. Det kan heller inte riktas kritik mot en läkare som inte genomför något som inte är medicinskt motiverat, säger Per-Anders Sunesson, ställföreträdande generaldirektör på Socialstyrelsen, till TT.

Relaterat material

Svidande läkarkritik mot beslut om omskärelse

SKL rekommenderar alla landsting att omskära pojkar

Socialstyrelsen vill införa rätt till omskärelse inom vården

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev