Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnkliniker i Stockholm slarvar med läkemedel

Publicerad: 13 oktober 2009, 08:56

Barnkliniker i Stockholm slarvar med läkemedel

Foto: Foto: Joacim Hedell

Läkemedelshanteringen inom barnsjukvården i Stockholm har stora brister. Allvarligast är situationen på Astrid Lindgrens barnsjukhus.


Förra hösten gjorde Socialstyrelsen inspektioner på tio barnkliniker i Stockholms län. Nu rapporterar Svenska Dagbladet om en färdigställd rapport som pekar på allvarliga brister i verksamheten.

Kritiken riktas bland annat mot hur läkemedel ordineras, förvaras och blandas till. Särskilt allvarliga är problemen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

– Vi har särskilt reagerat på att sjukhuset låtit undersköterskor och barnskötare hantera läkemedel, säger Staffan Blom, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Så sent som i går, måndag, berättade Dagens Medicin om ett fall på Astrid Lindgrens barnsjukhus där en tre månader gammal bebis höll på att få en tio gånger för hög dos smärtstillande läkemedel. Enligt Zuzana Dubovanova, sjuksköterska på sjukhuset, är händelsen ingen engångsföreteelse.

– Ofta är det fel i läkarordinationerna. Stressen och hetsen när vi ska blanda till medlen ökar risken för feldoseringar, säger hon till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev