Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnläkare protesterar mot rasism

Publicerad: 5 januari 2015, 11:53

Barnläkare i Örebro manifesterar mot rasism. På första fotot är samtliga barnläkare med, på det andra är de läkare med utländsk bakgrund inte med. På skyltarna som hålls upp står det

På barnakuten i Örebro protesterar barnläkare mot rasism genom att visuellt visa att barnakuten inte skulle klara sig utan utlandsfödda svenskar.


Jonas Ludvigsson, barnläkare på Örebros universitetssjukhus, blev upprörd efter att ha hört uttalanden om att judar och samer inte skulle vara svenskar. Han diskuterade ämnet med en utlandsfödd kollega som också hon tog illa vid. Därefter valde han att inte bara sitta tyst, utan att göra något åt det. Först togs ett kort på alla barnläkare som var i tjänst den dagen och sedan ett utan de läkarna med utländsk bakgrund. Det resulterade i att en tredjedel av stolarna var tomma på det andra kortet.

– Vi tog korten som en manifestation mot rasism. De är tagna framför nya barnakuten i Örebro för att vi vill visa vilken viktig insats utlandsfödda gör. Utan våra utlandsfödda kollegor skulle vi inte kunna upprätthålla akutsjukvården, säger Jonas Ludvigsson, till Dagens Medicin.

Manifestationen är ett privat initiativ och delades av Jonas Ludvigsson via Svenska barnläkarföreningens Facebooksida. Inlägget har hittills delats 1 100 gånger och fått över 4 300 gillamarkeringar.

– Många i Sverige har tagit illa vid sig av det hårdnade klimatet mot utlandsfödda i Sverige och är trötta på den negativa bilden. Vår bild är ett bra sätt att visa det på och den har setts av över 170 000 personer, säger Jonas Ludvigsson.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev