torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnläkare: ”Skydda alla barn i Sverige mot vattkoppor”

Publicerad: 5 januari 2023, 10:34

Det är dags att börja vaccinera barn med vattkoppsvaccin, anser en barnläkare i Göteborg.

Foto: Getty Images

Det allmänna vaccinationsprogrammet för barn bör snarast utökas med vattkoppsvaccin för att skydda barnen från en plågsam sjukdom och spara pengar, skriver en barnläkare i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

VaccinBarnsjukdomarToppnyheter

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


”Vattkoppor (varicella zoster) är ett mycket smittsamt herpes­virus. Sjukdomen har genom tiderna setts som något oundvikligt som hör barndomen till – ett synsätt som i dag är förlegat. Inget barn ska behöva gå igenom den plåga som sjukdomen kan innebära.”

Det skriver Pontus Johansson, barnläkare och neonatolog i Göteborg, i en debattartikel i DN. Han anser att det finns stora vinster med att skydda barn från infektionen och det är kostnadsbesparande för samhället. 

Bland annat hänvisar han till en hälsoekonomisk studie enligt vilken spridningen av vattkoppor i Sverige kostar 340 miljoner i produktionsbortfall per år på grund av vård av barn, vabb.

Pontus Johansson uppmanar regeringen, med socialminister Jacob Forssmed (KD) i spetsen, att snarast fatta beslut om att införa vattkoppsvaccinering i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Frågan utreds för närvarande av Folkhälsomyndigheten efter att ha pausats under pandemin.

Vaccinet ges i Sverige sedan många år till barn i riskgrupper och deras familjer. Föräldrar kan också själva låta vaccinera sina barn mot vattkoppor hos privata aktörer, vilket enligt Pontus Johansson görs i högre grad i socioekonomiskt starka kommuner och i mindre grad i svagare kommuner.

Läs också: Utredning om gratis vattkoppsvaccin återupptas

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev