Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnläkare till angrepp mot myndigheters flyktingbeslut

Publicerad: 16 juni 2009, 11:39

Myndigheterna struntar allt oftare i läkarnas intyg när de fattar beslut om att avvisa asylsökande, enligt en känd barnläkare.


Henry Ascher är docent i barnmedicin och ordförande i Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn. Enligt honom blir det allt vanligare att Migrationsverket och migrationsdomstolarna struntar i vad läkarintygen säger när de fattar beslut.

Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik tillbakavisar kritiken.

– Det finns ett stort spektra av kvalitet i läkarintyg. Det är därför som vi har infört en ordning med förtroendeläkare, läkare som är väl insatta i vad det är lagen kräver av ett intyg och som kan tolka de intyg som avges från sjukvården, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Henry Ascher köper inte argumentationen utan menar att förtroendeläkarna ofta kommer fram till samma slutsats som den första läkaren. Dessutom menar han att Migrationsverket agerar felaktigt även i de fall när underlaget faktiskt är bristfälligt.

– Då får man begära förbättrade intyg eller annorlunda intyg. Man kan ju inte gärna ta på sig ett ansvar att fatta beslut utifrån en otillräcklig beslutsgrund, säger han till Ekot.

Relaterat material

Fler asylsökande genomgår undersökning på vårdcentral

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev