Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnläkare varnar för vaccinkris

Publicerad: 21 juli 2015, 10:20

Foto: ThinkStock

Den rådande vaccinbristen hotar nu svenska barns hälsa. Det skriver flera barnhälsovårdsläkare i dag i ett brev till Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson, Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forman och SKL:s vd Håkan Sörman.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Vaccinbristen har under 2015 inkluderat vaccin mot difteri, stelkramp, polio och kikhosta som ges till barn vid fem års ålder enligt det nationella vaccinationsprogrammet. Nu skriver Margareta Blennow, Helena Martin och Sahar Nejat för barnhälsoöverläkarna i Sverige i sitt brev att de återkommande avbrotten i leverens av vaccin från olika läkemedelsföretag gör att barnavårdscentralerna har svårt att upprätthålla det nationella vaccinationsprogrammet för barn.

”Vaccinproducenterna avviserar nu att de efter juli månad inte kommer att leverera ytterligare vaccin för femåringar under hela 2015” skriver barnhälsovårdsöverläkarna, enligt Läkemedelsmarknaden. De varnar även för att det kan bli brist på grundvaccinationen för tre, fem och 12 månaders ålder under hösten. Dessutom råder det sedan ett år tillbaka brist på vaccin mot tuberkolos (BCG-vaccin) för barn som har ökad risk för tuberkolossmitta.

Barnhälsoöverläkarna efterfrågar ett vaccinlager, liknande det som finns i Norge och Finland, liksom en nationell beredskapsplan på hur en brist ska hanteras av de berörda myndigheterna. ”Mycket av det arbete som borde kunna samordnas nationellt sköts i dag parallellt på regional nivå utan någon strukturell samordning”.

– Vi har ringt sjukvårdsminister Gabriel Wikström och fått besked om att det blir ett möte om vaccinbristen efter sommaren, säger Margareta Blennow, barnhälsovårdsöverläkare i Stockholms läns landsting till Läkemedelsmarknaden.

Hon förtydligar att det i dag i första hand är Sanofi Pasteur MSD, SPMSD, som inte längre kan leverera Tetravac, som är upphandlat inom barnvaccinprogrammet. I andra hand gäller det Glaxosmithkline, GSK, som aviserat brist på primärvaccin till små barn. Dessutom råder det, enligt Margareta Blennow brist på BCG-vaccin från Statens seruminstitut.

På Sanofi Pasteur MSD ser man allvarligt på problemet.

– Vi är lika bekymrade som barnhälsovårdsöverläkarna. Situationen är mycket frustrerande och vi jobbar just nu på att hitta alternativa lösningar, säger Tobias Cassel, informationschef på SPMSD till Läkemedelsmarknaden.

Det är en global brist på den komponent som skyddar mot kikhosta, i kombination till en komplicerad produktionsprocess som orsakat bristen, enligt Tobias Cassel. Han kan inte i nuläget säga när företaget är tillbaka i normal produktionskapacitet.

Relaterat material

Sjuksköterskor får utökad rätt att ordinera vaccin

ELIN ROSLYNG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev