Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnläkare vill se regeländringar för flyktingbarn

Publicerad: 17 november 2015, 10:45

För att vården ska bli effektiv krävs samordningsnummer, mobiltelefonnummer och utökade befogenheter för barnsjuksköterskor.


I ett brev adresserat till Socialstyrelsens kunskapsråd och myndighetens generaldirektör Olivia Wigzell lyfter 42 barnläkare en rad problem som måste lösas för att flyktingbarn ska kunna få den vård de har rätt till enligt Barnkonventionen.

Resursbrist gör att det i dag är svårt att hinna med frivilliga hälsoundersökningar och vaccinationer, skriver barnläkarna. De föreslår därför att vaccinationer, enligt de nationella riktlinjerna, tills vidare ska kunna utföras efter bedömning av barnsjuksköterska.

Barnläkarna skriver också att ett barn kan få olika reservnummer i sjukvåren samband med flytt mellan olika orter, vilket leder till osäker vård och dåligt resursutnyttjande. För att komma åt problemet föreslår barnläkarna att Socialstyrelsen snabbar på sin utredning om nationella samordningsnummer.

Enligt brevet går kallelser och information till barnen i dag via vanlig postgång. Det skapar onödiga fördröjningar av hälsoinsatser när barnfamiljerna flyttar runt i landet och barnläkarna föreslår därför att sjukvården får tillgång till mobiltelefonnummer.

Brevet är undertecknat av Johan Kaarme, verksamhetschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Barnläkarföreningens ordförande Jonas Ludvigsson och 40 andra barnläkare runt om i landet. Socialstyrelsen har i skrivande stund inte svarat.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev