söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnläkarföreningen kritisk till skakvåldsrapport

Publicerad: 27 oktober 2016, 08:20

Anna Bärtås, Barnläkarföreningen, är skeptisk till skakvåldsutredningen. Foto: Thinkstock, privat

SBU:s rapport riskerar att leda till att barnmisshandel inte anmäls. Det anser Barnläkarföreningen.

Ämnen i artikeln:

SBUBarnsjukdomar

SBU:s rapport har fått motta en del kritik från professionen. Steven Lucas, överläkare vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala och Arne Stray-Pedersen, överläkare i rättsmedicin i Oslo, hör till dem som skrivit yttranden där de lyfter fram svagheter med rapporten och SBU:s analys.

Och till skeptikerna hör även Barnläkarföreningen, som har publicerat ett långt uttalande på sin sajt där de kritiserar SBU:s rapport punkt för punkt.

Där skriver ordförande Anna Bärtås bland annat att SBU genom att avgränsa studien till begreppet triaden tar ämnet ur sin kliniska kontext. ”Barnläkare värderar inte förekomst av ’triaden’”, utan utredningen vid misstänkt misshandel innefattar även andra undersökningar, skriver hon.

Barnläkarföreningen är också orolig att SBU:s rapport ska leda till barn inte får sina behov av skydd tillgodosedda.

– Det är ju ett svårt område och vi är oroliga att man gör tolkningar vid sidan av de tecken som rapporten tar upp, säger Peter Wide, ordförande i Barnläkarföreningens delförening för barn som far illa.

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, understryker läkares skyldighet att anmäla misstankar om barnmisshandel till socialtjänsten, men skriver också att beslut att göra en orosanmälan bör fattas i samråd med minst en annan läkare.

– Det är en mening som kan missförstås. Anmälningsplikten är ett individuellt ansvar, säger Peter Wide.

Professor Ingemar Thiblin menar exempelvis att det har förekommit att man har använt sig av en sorts uteslutningsmetod där man hävdat att skakvåld måste vara orsaken om inget annat kan förklara triaden. Peter Wide har inte läst alla domar, men säger att sjukvården gör medicinska utredningar – inte domslut.

– När vi hittar dessa fynd måste vi ha misshandel som misstanke. Men sedan gör vi ju omfattande medicinska utredningar och lämnar sedan vidare till socialtjänst och rättsväsende, säger Peter Wide.

Men föreningens tidigare ordförande Jonas Ludvigsson, medger att det kan ha förekommit en sorts uteslutningsmetod där man först uteslutit andra medicinska tillstånd.

– Det kan ha funnits en förvissning om att det i alla lägen måste vara skakvåld. Men jag tycker ändå inte att SBU-rapporten lyckas ge trovärdiga alternativ och förklaringar till alla tre symtom.

Relaterat material

Otillräckliga bevis för skakvåld

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev