Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnmisshandel anmäls inte av personal inom sjukvården

Publicerad: 3 december 2008, 15:09

Ett av tio barn i västvärlden vanvårdas eller misshandlas psykiskt varje år. Ungefär lika stor andel blir fysiskt misshandlade. Sjukvården missar att anmäla fall där barn far illa.


I fyra artiklar som publiceras online i tidskriften Lancet i dag onsdag tas barnmisshandel upp ur olika aspekter. I två av artiklarna är Staffan Janson, adjungerad professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, medförfattare.

Han har tidigare kartlagt omfattningen av barnmisshandel i Sverige och funnit att mörkertalet är stort även här.

– Generellt är det en väldig underrapportering, säger han.
– En tredjedel av misshandelsfallen och hälften av de sexuella övergreppen anmäls inte.

Då ligger Sverige ändå jämförelsevis bra till i statistiken. I en av studierna som nu publiceras i Lancet har forskare gått igenom studier och översikter av barnmisshandel i höginkomstländer samt i de östeuropeiska länderna och jämfört med de olika ländernas officiella siffror över hur många barn som far illa. Enligt forskarna, under ledning av professor Ruth Gilbert från UCL Institute of Child Health i London, visar de officiella siffrorna över barnmisshandel bara omkring en tiondel av det verkliga antalet fall.

En anledning till att bland annat hälso- och sjukvården och skolan är dåliga på att rapportera om misstänkt barnmisshandel är enligt Staffan Janson att detta är frågor som tenderar att glömmas bort.

– Man måste hela tiden påminna folk som jobbar i akutsjukvården om detta, säger han och berättar om hur han, när han arbetade kliniskt som barnläkare, hade som rutin att ta upp frågan med akutpersonalen ungefär var tredje månad.

Varför tenderar personal inom vården att glömma bort de här frågorna?

– Vi har fortfarande inte något särskilt bra grepp om det. Och sedan är det nog de egna försvarsmekanismerna som sätter in.

Lancet, publicerad online den 3 december

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev