Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnmorska fälls för vållande till kroppsskada

Publicerad: 25 februari 2020, 13:08

Foto: Patrik Svedberg

En barnmorska i Skåne döms för grovt vållande till kroppsskada efter en förlossning där ett barn föddes med allvarliga hjärnskador.


Barnmorskan som åtalats för att ha använt för mycket värkstimulerande dropp under en förlossning döms till villkorlig dom och dagsböter, så som åklagaren yrkat. Barnet föddes med allvarliga hjärnskador.

Enligt åklagarens expertvittne uppkom skadorna på grund av barnmorskans sätt att hantera förlossningen. Barnmorskan döms för grovt vållande till kroppsskada. Barnet dog strax efter sin ettårsdag. Varför barnet dog har inte gått att fastställa.

Det var mamman till barnet som skadades som gjorde polisanmälan efter att händelseförloppet granskats av Inspektionen för vård och omsorg, som kom fram till att barnmorskan brutit mot patientsäkerhetslagen.

När barnmorskan gick på sitt pass klockan halv tio på kvällen hade mamman varit på förlossningskliniken sedan morgonen. Under de sex timmar som barnmorskan sedan ansvarade för förlossningen begick hon enligt åklagaren misstag som var så allvarliga att de är brottsliga.

Dosen av värkstimulerande dropp ökades vid fem tillfällen, trots att värkarna redan kom för tätt. Hon tillkallade inte läkare, trots alarmerande tecken på dålig hjärtfrekvens hos barnet. Först efter en annan barnmorskas ingripande tillkallades en läkare som med yttre press lyckades få ut pojken. Han föddes halv fyra på morgonen. Till följd av syrebrist hade han fått allvarliga hjärnskador.

”Att barnmorskan inte vidtog någon av åtgärderna var oaktsamt”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tingsrätten konstaterar att barnmorskan under förlossningen borde ha varit mer observant på de kurvor som visar barnets hjärtljud och kvinnans värkar. Om hon hade gjort det, så hade hon insett att värkarna kom för tätt och att kurvan som visade barnets hjärtljud periodvis var patologisk, skriver domstolen.

Vårdförbundet anser att åtalet aldrig borde ha väckts. Det gör inte heller försvarsadvokat Björn Hurtig.

– Bara det faktum att sjukhuset direkt dagen efter ändrar alla rutiner på ett sätt som sjuksköterskorna tidigare har velat visar att de inser att det inte var en så bra situation som de jobbade i, säger han till TT.

Barnmorskan har medgett att hon gjorde fel under förlossningen, men det är inte detsamma som att erkänna brott, understryker advokaten. Hon säger att hon drabbades av tunnelseende och hela tiden tänkte att under nästa värk kommer barnet ut. Den här natten fanns ingen koordinator, det vill säga en person med uppgift att övervaka alla pågående förlossningar, något sjukhuset nu infört som rutin.

Åklagare Elena Severin säger till TT att rätten delar hennes uppfattning, och har resonerat på samma sätt som hon gjorde när hon väckte åtal.

– Jag kan konstatera att tingsrätten har gjort samma bedömning som jag gjorde när jag väckte åtal och har kommit fram till att barnmorskan var oaktsam på sådant sätt att det är brottsligt och att hon alltså har dömts för det här, säger hon.

Björn Hurtig säger att han nu tillsammans med sin klient ska gå igenom domen, och ta ett beslut om ett eventuellt överklagande i nästa vecka.

– Det är inte helt förvånansvärt om det blir ett överklagande, säger han till Dagens Medicin.

Relaterat material

Barnmorska åtalas efter ettårings död

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev