tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barnpatienter flyttas från Helsingborg

Publicerad: 19 december 2016, 14:13

I veckan kommer barnpatienter börja hänvisas från Helsingborgs lasarett till andra orter i Skåne.

Två barn per dag kommer den närmaste tiden att slussas från Helsingborg till Malmö, Lund och Kristianstad, i spåren av barnsjuksköterskornas uppsägningar, meddelar Region Skåne.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarettBarnsjukdomar

Flera barnsjuksköterskor slutar och antalet vårdplatser på Barn- och ungdomsavdelningen i Helsingborg behöver minskas från 18 till åtta dagarna före julafton, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

– Enstaka dagar kan det vara fem till sju patienter som behöver transporteras, men baserat på historiska data kommer snittet vara strax under 2 patienter per dag, säger Fredrik Jonsson, biträdande divisionschef för Specialiserad närsjukvård och kirurgi Sund, i pressmeddelandet.

Patienter som kan bli aktuella för flytt till andra städer är exempelvis barn under 15 år som behöver läggas in för observation efter hjärnskakning eller buksmärtor. Barn över 15 som behöver läggas in för öronoperation, kirurgi eller ortopedi kommer tas om hand på vuxenavdelningen i Helsingborg.

Enligt Fredrik Jonsson kommer omflyttningen av barn pågå under ”de närmaste månaderna”, medan rekrytering av nya sjuksköterskor pågår.

I enstaka fall kan även för tidigt födda barn behöva hänvisas till andra orter.

– Det är aldrig bra att flytta nyfödda barn eller kvinnor som riskerar att föda för tidigt, men i rådande läge med brist på sjuksköterskor och vårdplatser kan det vara helt nödvändigt för att säkra omhändertagandet av dessa kvinnor och barn, säger Fredrik Jonsson.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om hur ett 30-tal barnsjuksköterskor sade upp sig från Helsingborgs lasarett på grund av missnöje med löner och arbetstider. Senare har de flesta på neonatalavdelningen, där hälften av uppsägningarna gjordes, återtagit sina uppsägningar, bland annat efter ett löfte om att öka bemanningen. Men sjuksköterskor på barnavdelningen och barnakuten har inte återtagit sina uppsägningar i samma utsträckning.

Relaterat material

Sjuksköterskor tar tillbaka neonataluppsägningar

Barnsjukvården i Skåne ska ha ”full verksamhet”

Bara fyra tar tillbaka uppsägningar

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev