Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Barns magproblem kopplas till ångest

Publicerad: 13 augusti 2013, 09:36

Barn med funktionella mag-tarmbesvär hade ökad risk för ångest och depression senare i livet, enligt en ny studie.


I en studie har forskare i USA följt 332 barn med funktionella mag-tarmbesvär. Barnen följdes upp tills de var tonåringar eller unga vuxna. En kontrollgrupp med 147 barn utan funktionella mag-tarmbesvär ingick också i studien.

Enligt resultaten, som publicerats i tidskriften Pediatrics, var det 4,9 gånger vanligare att barnen med magbesvär hade drabbats av ångestsyndrom under uppföljningstiden. Också för barn vars magsmärtor hade upphört sågs en förhöjd risk att drabbas av ångest.

Risken att drabbas av depression var också förhöjd hos barnen med funktionella mag-tarmbsesvär.  40 procent i den gruppen hade drabbats av depression under uppföljningstiden, vilket ska jämföras med 16 procent i kontrollgruppen.

Studien är en observationsstudie och säkra orsakssamband går inte att dra, men artikelförfattarna lyfter ändå fram som slutsats att personer med funktionella magbesvär har en långvarig sårbarhet för ångest som börjar i barndomen och håller i sig till sen ungdom och tidig vuxen ålder och att det gäller även om magsmärtorna försvinner.

Läs abstract:

Grace D Shelby med flera."Functional abdominal pain in childhood and long-term vulnerability to anxiety disorders. Pediatrics 2013. Publicerad online 12 augusti 2013. DOI: 10.1542/peds.2012-2191

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev