Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Barnsjukhus visar vägen till säkrare läkemedelsanvändning

Publicerad: 30 Maj 2017, 08:15

Foto: Thinkstock

Astrid Lindgrens barnsjukhus ska ta fram instruktionsfilmer så att vårdpersonal kan undvika att göra fel när de ger läkemedel till barn.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens BarnsjukhusLäkemedelsverketLäkarförbundet

– Vi vet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus att ungefär en tredjedel av våra läkemedelsavvikelser sker vid iordningställandet, säger Synnöve Lindemalm, barnläkare och klinisk farmakolog vid sjukhuset, till Dagens Medicin.

Som medlem i sjukhusets läkemedelsgrupp är hon med och samordnar projektet ”säkrare iordningställande av läkemedel för barn” som nyligen beviljades en miljon kronor från regeringen som en del av den nationella läkemedelsstrategin. Bakgrunden är ett förslag från Läkarförbundet och projektet är en sorts fortsättning på Läkemedelverkets expertutlåtande vad det gäller läkemedelshantering för barn.

Tanken är att ta fram ”best practice” för olika moment så att vårdpersonal ska lära sig att undvika att göra fel när de förbereder läkemedel för barn. Det kan exempelvis handla om hur intravenösa injektioner ska iordningställas eller hur man späder infusionskoncentrat. Barn får, till skillnad från vuxna, exempelvis sällan en hel ampull av ett läkemedel förklarar Synnöve Lindemalm.

Kunskapen om den här typen av läkemedelsberedning finns på klinikerna, men inte formaliserad. I stället förs informationen ofta över muntligen i samband med att en ny sjuksköterska skolas in. För att undvika att det blir fel ska man inom ramen för projektet ta fram ett antal instruktionsfilmer kring olika delmoment där bland andra kliniska farmaceuter ser till att iordningsställandet sker på ett säkert sätt.

Projektet är tänkt att pågå till och med nästa år och det är ännu inte klart exakt hur filmerna ska spridas. Att alla barnkliniker ska få tillgång till dem och att de kommer att spridas via barnläkemedelsdatabasen Eped är klart, men riktigt hur är inte bestämt.

– Det ska bli så enkelt som möjligt, säger Synnöve Lindemalm.

Och lägger till:

– Fungerar filmerna bra så är upplägget ingenting som är unikt för barn, utan filmerna kan även användas i annan sjukvård.

Relaterat material

Nytt digitalt kunskapsstöd inom barnmedicin

I höst får alla landsting tillgång till Eped

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev