Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Bättre resultat när prematura barn fick lyssna på vuxenspråk

Publicerad: 10 februari 2014, 17:01

Foto: Photos.com

Ju fler ord på ”vuxenspråk” som för tidigt födda barn hörde när de vårdades på neonatalavdelning, desto bättre språkutveckling fick de senare i livet, enligt en ny studie i tidskriften Pediatrics.


– Det här är intressanta rön, som bekräftar annan forskning som kommit på senare år. Budskapet är att man måste prata med sitt barn så ofta det går, säger Hugo Lagercrantz, senior professor i barnmedicin vid Karolinska institutet i Solna.

Amerikanska forskare spelade in alla ljud som 36 för tidigt födda barn hörde under två 16-timmarsperioder vid 32 respektive 36 veckors postmenstrual ålder. Postmenstrual ålder är tiden som gått mellan den senaste menstruationens första dag och födseln plus tiden efter födseln.

När barnen följdes upp vid 7 respektive 18 månaders ålder fanns det ett samband mellan antalet ord på vuxenspråk som barnen hört och resultat på tester för både språkutveckling och kognitiv utveckling.

Enligt forskarna skulle kopplingen visserligen kunna bero på att föräldrar till sjukare barn skulle haft mindre möjlighet att prata med sina barn. Men de tror denna förklaring är osannolik, dels eftersom resultaten var justerade för födselvikt, dels för att det inte fanns några svårt sjuka barn med i studien.

Forskarnas slutsats är att föräldrar ska uppmuntras att prata med sina barn. Och det håller alltså Hugo Lagercrantz med om.

– Resultaten är i linje med en studie som publicerades i höstas som pekade på att förtidigt födda som vårdades i en allmän sal fick bättre språkutveckling än de som vårdades i enskilt rumt, säger Hugo Lagercrantz.

– Det finns ett fönster för inlärning som öppnas redan i fosterlivet. Själva har vi tillsammans med amerikanska forskare nyligen visat att barn kan känna igen vokalljud som de hört under de två sista månaderna i mammans mage, fortsätter han.

Läs abstract till studien:

Melinda Caskey med flera. Adult Talk in the NICU With Preterm Infants and Developmental Outcomes. Pediatrics 2014; 133: … DOI: 10.1542/peds.2013-0104

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev