Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Bättre smärtlindring för barn

Publicerad: 26 maj 2014, 13:32

För att barn ska få bättre smärtlindring vid exempelvis nålstick har Läkemedelsverket tagit fram ett kunskapsdokument till vårdpersonalen.


Dokumentet är skrivet av en stor grupp specialister och är inriktat på smärtlindring för barn i olika åldrar. Elisabeth Norman, neonatolog vid Skånes universitetssjukhus och specialist på smärtbehandling för nyfödda och prematura barn, är en av dem som ingått i Läkemedelverkets expertgrupp.

– Jag tror att det är väsentligt att få ut den här informationen. Personalen är duktig men de kan behöva ett dokument att luta sig mot så att de får extra stöd och känner sig trygga i hanteringen av de här barnen, säger hon.

Stödet är främst avsett för vårdpersonal vid mottagningar och vårdavdelningar som träffar och behandlar barn.

Olika procedurer kan skapa ökad rädsla hos barn, vilket leder till ökad smärtkänslighet. Därför är det viktigt att barnen får rätt behandling och omhändertagande innan de utsätts för exempelvis nålstick eller olika undersökningar.

– Vad gäller alla barn är omhändertagandet ett första steg i behandlingen. Läkemedel ska ges när det behövs men man kan minska åtgången genom ett bra grundomhändertagande, säger Elisabeth Norman.

Även för små barn är det viktigt att minska smärtan. Det kan göras exempelvis genom att informera föräldrarna så att de är lugna och inte stressar upp barnet.

– Om barnet är stressat är det också mer känsligt för smärta. Vi vet att ju närmare barnet är föräldern, gärna hud mot hud, desto tryggare är barnet och desto mindre smärta känner det av, säger hon.

För att minska smärtan ytterligare är det bra att se till att barnet nyligen har ätit och är mätt.

– Om nyfödda barn dessutom får sockerlösning och en napp att suga på så ger det ökad smärtlindring, säger Elisabeth Norman.

Läkemedelverkets har tagit fram dokumentet med fokus på att förebygga och behandla smärta för att undvika framtida problem.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev