Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Bebis blev till av 27-årigt embryo

Publicerad: 3 december 2020, 09:37

I 28 år var embryot som skulle bli Molly Gibson nedfruset.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

I oktober föddes Molly Gibson. Befruktningen skedde 1992. Det förmodas vara den längsta tiden någonsin som ett embryo som blivit ett levande barn varit nedfruset.


Ämnen i artikeln:

IVF

Det skriver BBC. Embryot av det som skulle bli Molly Gibson frystes ned i oktober 1992 i USA. Embryot var ett av omkring en miljon som finns lagrade i landet i år, uppger National Embryo Donation Center (NEDC), enligt BBC.

Mollys föräldrar, Tina och Ben Gibson, kämpade med infertilitet i fem år innan de hörde talas om embryodonationer. Efter ett första lyckat försök föddes Mollys storasyster Emma 2017. Det embryot kom från samma donatorer som Molly, och frystes ned vid samma tillfälle. Emma beskrevs då som den bebis som hade blivit till av det äldsta embryot.

– Med Emma var vi bara så tagna över att ha en bebis. Med Molly, så känner vi på samma sätt. Det är bara rätt skoj – nu kör vi igen med ett nytt världsrekord, säger Tina Gibson enligt CNN.

Molly och Emma är alltså genetiska syskon, men är inte genetiskt besläktade med sina föräldrar.

Om du hade frågat mig för fem år sedan om jag skulle få inte bara en utan två flickor, skulle jag sagt att du var galen, säger Tina Gibson till BBC.

Första gången en IVF-behandling av ett nedfryst embryo resulterade i en bebis var i Australien 1984.

Gustav Sjöholm/TT

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IVF

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev