söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Bebisar medvetna om sin omgivning

Publicerad: 18 april 2013, 19:00

Redan vid fem månaders ålder reagerar barns hjärnor på synintryck på samma sätt som vuxnas hjärnor gör, rapporterar forskare i tidskriften Science.


Även om mycket tyder på att barn kan se och reflektera kring sin omgivning från en mycket tidig ålder, är det svårt att studera hur pass medveten denna process är. Framför allt eftersom små barn inte kan berätta om sina intryck, enligt danska och franska forskare, som nu hävdar att de hittat ett sätt att komma runt problemet.

De har utgått ifrån tidigare forskning om medvetandet, som visar att hjärnaktiviteten förändras på ett specifikt sätt hos vuxna som får se bilder under mycket kort tid, men som ändå kan rapportera efteråt att de har sett dem.

Nu mätte forskarna hjärnaktiviteten med så kallad elektroencefalografi, EEG, hos barn som var mellan fem och femton månader gamla och som fick se bilder på ansikten under 0,3 sekunder.

I alla åldrarna reagerade barnens hjärnor på samma sätt som tidigare observerats hos vuxna hjärnor, men reaktionerna var starkare hos de äldre barnen.

Detta tolkar forskarna som att bebisar kan bearbeta synintryck på ett medvetet sätt redan från fem månaders ålder. Däremot kan de inte  säga något om ifall denna färdighet utvecklas redan vid en ännu tidigare ålder.

Forskarna betonar att studien inte ger något direkt bevis för att barnen uppfattar något rent subjektivt, men att den visar att neurologiska markörer som används för att mäta medvetande hos vuxna även kan användas hos barn.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev